Energia i canvi climàticL'Ajuntament de Sant Joan Despí està compromès en la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle. El 17 de març de 2009 va signar el 'Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses' impulsat per la Comissió Europea. Aquest pacte promou que els municipis adherits facin seus els objectius de la Unió Europea (UE) de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en més del 20% per al 2020 mitjançant la creació de plans d'acció en favor de les fonts d'energies renovables.

 

A més de la signatura del ‘Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses’, l’Ajuntament realitza diferents accions per adaptar-se al canvi climàtic com pot ser la implementació d’una prova pilot de poda d’arbres per mitigar els efectes del canvi climàtic.
 

 

Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible

La signatura del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses comporta elaborar i aprovar un pla d'acció per a l'energia sostenible. Sant Joan Despí compta amb el seu Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES), que és l'instrument de planificació i gestió que concreta l'estratègia de l'Ajuntament per assolir els objectius marcats per la UE.

El Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible de Sant Joan Despí promou la generació i l'ús d'energies sostenibles i renovables, amb la finalitat de disminuir les emissions de CO2 i l'ús d'energies no renovables i contaminants, per tal d'assolir els objectius energètics tot respectant el medi ambient. El PAES recull propostes d'actuació sobre l'energia, la mobilitat, l'aigua, els residus, la sensibilització i l'educació ambiental.

El PAES de Sant Joan Despí consta dels següents documents:

 

Nou Pacte d'alcaldes 40/30 

A partir de la Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de París (2015), ha sorgit una iniciativa encaminada a substituir l'anterior Pacte europeu d'Alcaldes i Alcaldesses per tal de formar una iniciativa conjunta mundial de ciutats i governs locals per lluitar contra el canvi climàtic. Les principals característiques del nou Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia 40/30 són la inclusió de l'adaptació al canvi climàtic i l'objectiu d'assolir un 40% de reducció de les emissions per a l'any 2030 en comparació amb el 2005.

L'Ajuntament de Sant Joan Despí es va adherir al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Energia i el Clima en virtut d'un acord del Ple municipal del 24 de novembre de 2016.

 

Recomanacions d'estalvi a la llar

Els petits gestos fan grans canvis. Per això, una bona manera de començar a estalviar enegia és des de la nostra llar. A continuació, us facilitem algunes idees que podeu fer per contribuir a l'estalvi energètic:

Climatització

 • Aïlleu tèrmicament les portes i finestres del vostre habitatge
 • A l'hora de ventilar, n'hi ha prou d'obrir les finestres durant 10 minuts
 • Instal·leu termòstats per regular la temperatura dels aparells de climatització
 • A l'hivern, mantingueu la calefacció a una temperatura de 19-21ºC
 • No tapeu els radiadors amb mobles
 • A l'estiu, mantingueu l'aire condicionat a una temperatura de confort de 25ºC
 • Apagueu els aparells quan sortiu de casa
 • Vetlleu per un bon manteniment de la vostra instal·lació


Electrodomèstics

 • Adquiriu electrodomèstics eficients
 • Amb la rentadora, renteu en fred i utilitzeu programes curts
 • Eviteu obrir i tancar constantment la porta de la nevera
 • Deixeu refredar els aliments abans de posar-los a la nevera
 • Per a coccions llargues, no preescalfeu el forn i apagueu-lo abans del final de la cocció
 • No deixeu els aparells electrònics en stand by, és millor desendollar-los