Educació ambiental
L'Ajuntament de Sant Joan Despí té un ferm compromís per avançar cap a un model de desenvolupament més sostenible i respectuós amb el medi ambient. Dins d'aquest compromís, l'Ajuntament realitza diferents accions d'educació ambiental destinades a conscienciar i sensibilitzar la ciutadania de la importància de preservar el medi ambient. Aquestes accions es vehiculen a través de múltiples activitats, recursos i serveis que tenen com a eixos el coneixement dels valors ambientals, la biodiversitat, l'agricultura, l'estalvi energètic, la reducció de residus i la mobilitat sostenible.

 

Activitats d'educació ambiental d'àmbit ciutadà
Al llarg de l'any, l'Ajuntament de Sant Joan Despí organitza campanyes de sensibilització i educació ambiental emmarcades en la celebració de dies mundials o de setmanes europees: Dia Mundial de l'Aigua (22 de març), Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), Setmana de l'Energia Sostenible (juny), Dia Mundial contra el Soroll (final d'abril), Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (16-22 de setembre) o Setmana de la Prevenció de Residus (mitjan de novembre). A més, celebra l'arribada de la primavera repartint plantes entre la ciutadania.

 

Aula Ambiental del parc de La Fontsanta
Des de 2016, el parc de La Fontsanta compta amb l'Aula Ambiental, un espai de suport a la realització d'activitats educatives i lúdiques de caire ambiental adreçades a escoles, famílies i públic en general. L'Aula Ambiental també acull la Jugatecambiental del parc de La Fontsanta.

 

Les Jugateques ambientals
La Jugatecambiental és un espai on les famílies, amb nens i nenes de totes les edats, poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors dels parcs i adquireixen coneixements relacionats amb la sostenibilitat. A Sant Joan Despí, els diumenges hi ha jugatecambiental al parc de Torreblanca i al parc de La Fontsanta. Més informació en aquest enllaç.

 

El Pla d'Educació Ambiental a les escoles
Les escoles de Sant Joan Despí treballen temes d'educació ambiental i desenvolupament sostenible amb el suport de l'Ajuntament de Sant Joan Despí. El Pla d'Educació Ambiental a les escoles integra tota l'oferta formativa en matèria ambiental i de sostenibilitat adreçada als centres educatius d'educació infantil, primària i secundària. Les activitats que s'hi ofereixen són diverses: biodiversitat, aigua, sortides, agricultura, mobilitat sostenible...

 

Vinyes del parc de La Fontsanta
Les vinyes del parc de La Fontsanta són un recurs educatiu per a les escoles, així com un espai per a la dinamització d'activitats familiars. Els participants realitzen tasques de manteniment en relació amb les diferents èpoques de l'any. Aquestes vinyes, a més, ens recorden el passat agrícola de Sant Joan Despí.

 

Jardí de les Papallones
El Jardí de les Papallones del parc de La Fontsanta és un espai dissenyat per afavorir la presència de papallones i altres insectes que contribueixen a incrementar la biodiversitat del parc, un indicador de salut ambiental i enriquidor del patrimoni cultural. Compta amb diferents ambients de plantes que proporcionen una gran diversitat d'olors i colors i que tenen diversos ritmes de floració. Dins del jardí hi ha l'hotel d'insectes, que dona refugi tot l'any a insectes, aràcnids, amfibis, rèptils i algun petit mamífer ja que hi troben materials que els faciliten l'estada durant l'hivern. El Jardí de les Papallones i l'hotel d'insectes són un recurs educatiu i participatiu per a escoles, famílies i tothom que vulgui participar en les tasques de manteniment i estudi de la biodiversitat.

Més informació: mediambient@sjdespi.net

 

Som riu
El projecte Som riu és una iniciativa que pretén implicar la ciutadania de Sant Joan Despí en la restauració del riu Llobregat al seu pas per la ciutat. Els esplais del municipi organitzen anualment jornades de neteja del riu. També s'han realitzat neteges d'espais i s'han habilitat nous espais naturals. Si vols participar en aquestes activitats o rebre més informació, posa't en contacte amb el Departament de Medi Ambient al correu mediambient@sjdespi.net.