AgriculturaSant Joan Despí té una tradició agrícola que es remunta molts segles enrere. A l'època romana van instal·lar-se al terme municipal diverses vil·les i grans masos dedicats a l'agricultura. Durant molts segles, l'economia local va ser eminentment agrícola i al llarg del territori es dispersaven camps i masies, algunes de les quals encara es conserven. A principi del segle XIX, la construcció del Canal de la Infanta va reforçar i transformar l'activitat agrícola, que va passar de secà a regadiu intensiu. Un dels productes més identificatius dels cultius de Sant Joan Despí era la poma. Al segle XX, la forta expansió industrial i urbana va anar fent disminuir l'espai agrari.

 

El Parc Agrari del Baix Llobregat
L'actual zona agrícola de Sant Joan Despí forma part del Parc Agrari del Baix Llobregat, que està gestionat per un consorci format per la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Generalitat de Catalunya, la Unió de Pagesos i catorze ajuntaments.

El Pla especial de protecció i millora del Parc Agrari del Baix Llobregat és la figura de protecció del parc i la que determina bàsicament el règim de protecció i gestió actuals, en aplicació de la legislació urbanística. Aquest pla es va aprovar l'any 2003 i es va sotmetre a una revisió l'any 2015.

A Sant Joan Despí, al llarg del carrer de Maria Tarrida i la carretera BV-2001 hi ha diferents accessos a peu per entrar al Parc Agrari. En bicicleta hi ha dos itineraris recomanats.

El Parc Agrari és una àrea de producció agrícola on s'hi viu i s'hi treballa. Sigueu respectuosos i seguiu aquestes recomanacions:

  • Gaudiu del paisatge i de tots els seus elements amb respecte
  • No llenceu deixalles a terra
  • Si aneu amb animals de companyia, porteu-los controlats al vostre costat (i lligats)
  • Respecteu les plantacions
  • No useu els auriculars mentre aneu en bicicleta
  • Només està permesa la circulació de vehicles autoritzats
  • Reduïu la velocitat del vostre vehicle quan circuleu per camins i no entorpiu la circulació dels vehicles agraris
  • No aparqueu als camins
  • La caça és prohibida, a excepció de permisos especials per controls de danys a l'agricultura

Mapa del Parc Agrari del Baix Llobregat


 

Mercat de pagès a Torreblanca

 Cada diumenge, al parc de Torreblanca s'hi organitza un mercat de pagès on es poden trobar fruites i hortalisses de temporada i amb la marca Producte Fresc del Parc Agrari. Es tracta d'un espai de trobada entre els pagesos del Parc Agrari i els consumidors que vol fomentar una agricultura local, de proximitat i de temporada.

El mercat de pagès de Torreblanca té lloc els diumenges, de 10 a 14 hores, a la plaça de la Torre del Llac.