Parcs i biodiversitatSant Joan Despí compta amb aproximadament 231.000 metres quadrats de places, zones verdes i parcs, als quals cal sumar les 365 hectàrees de la zona agrícola. Al llarg de les darreres dècades, la ciutat ha anat sumant al nucli urbà noves zones verdes que han contribuït a potenciar els valors ambientals, naturals, paisatgístics i de sostenibilitat en el nostre espai públic.

 

Els parcs de Torreblanca i la Fontsanta


Les zones verdes de major extensió de Sant Joan Despí són el parc de la Fontsanta i el parc de Torreblanca. Es tracta de dos dels parcs metropolitans millor valorats en les enquestes de satisfacció que fa l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Tots dos parcs compten amb una programació d'activitats d'educació ambiental denominada Jugatecaambiental.

El parc de la Fontsanta té 1.215 arbres i el de Torreblanca en té 1.245, que s'afegeixen als 5.500 arbres de la xarxa viària i al voltant d'un miler de la zona agrícola.

A més, tots dos parcs tenen una gran riquesa faunística, amb múltiples espècies. Consulta el visor de fauna de l'AMB per conèixer els animals que pots trobar a cada un dels nostres parcs:
 


Documents adjunts


 

Tractaments fitosanitaris


L'Ajuntament de Sant Joan Despí avança cap a la gestió ecològica dels espais verds de la ciutat, tot apostant pels tractaments biològics en detriment dels fitosanitaris, que afecten la salut de les persones i el medi natural, com ara els herbicides amb glifosats, que ja no s'utilitzen. Això planteja l'aplicació d'alternatives de gestió que han suposat una transformació en la manera de tenir cura dels parcs i de l'espai públic. Les herbes es treuen manualment, una manera més lenta però necessària per a la salut de tots. De mica en mica es va avançant cap a un model de jardineria amb menys ús de biocides i amb més biodiversitat.
 

AVISOS FITOSANITARIS

 

Catàleg de biodiversitat
El catàleg de biodiversitat de Sant Joan Despí és un recull de dades de la biodiversitat natural de la ciutat, gràcies a la participació ciutadana. El catàleg vol compilar tota la informació existent sobre fongs, plantes, animals i altres éssers vius trobats a Sant Joan Despí, divulgar el patrimoni natural, esdevenir una eina educativa i crear una xarxa de coneixement entre la ciutadania. Les dades es van ampliant mitjançant diferents sortides naturalístiques com ara els anellaments d'ocells, els testings de biodiversitat o les activitats als parcs.

 

Fauna
A Sant Joan Despí s'han identificat 954 espècies d'animals (195 d'aus). A la ciutat es poden observar amfibis, rèptils, mamífers, insectes, ocells... en diferents hàbitats. Al riu Llobregat, a la zona agrícola, als parcs, a les petites zones verdes, arreu podem trobar la presència de la fauna que aporta una gran biodiversitat a la nostra ciutat. Els animals formen part del patrimoni natural de Sant Joan Despí. Cal anar amb cura amb ells, respectar-los i no molestar-los.

Documents adjunts
 

 

Hotels d'insectes

 


 

Els hotels d'insectes són espais que serveixen de refugi i d'alimentació a diverses espècies animals. Poden ser restes d'arbres morts o bé estructures construïdes amb diferents materials com troncs foradats, pedres o pinyes.

En el context urbà, hi ha diferents factors -com la fragmentació de l'hàbitat- que limiten el desenvolupament de diversos grups faunístics. En el cas dels hotels d'insectes, la seva fusta proporciona refugi i aliment a diferents éssers vius, principalment  invertebrats, dels nostres parcs i jardins que són molt importants per la seva funció ecològica i que estan en regressió. Per això, Sant Joan Despí compta amb una xarxa d'hotels d'insectes situats a parcs, places, equipaments culturals o escoles. 

Els hotels d'insectes faciliten refugis càlids on passar l'hivern, són també espais on col·locar els ous, on desenvolupar-se i on trobar aliment. Hi trobem diferents espècies d'invertebrats, com abelles, borinots, marietes, aràcnids, larves d'escarabats, centpeus o porquets de Sant Antoni.

La presència dels hotels d'insectes aporta nombrosos beneficis a l'ecosistema: ajuden a desenvolupar les poblacions de diferents éssers vius, potencien la biodiversitat, afavoreixen la presència d'insectes pol·linitzadors de plantes... A més, tenen un gran valor pedagògic i naturalista que serveix com a recurs educatiu i que facilita l'observació d'espècies d'insectes, aràcnids, rèptils...

Els espais on hi ha instal·lats hotels d'insectes a Sant Joan Despí són:

  • Jardí de papallones del parc de la Fontsanta
  • Escola Joan Perich Valls
  • Escola Pau Casals
  • Escola Espai 3
  • Centre Cultural Mercè Rodoreda
  • L'hort dels pollancres
  • Plaça de Núria Pompeia

 

 

Nius d'orenetes i caixes niu
Les orenetes i d’altres ocells són especies protegides que formen part de l’ecosistema de Sant Joan Despí.

Al nostre municipi tenim identificats 27 nius d’orenetes. També hi ha col·locades una trentena de caixes niu per afavorir la nidificació d’aus passeriformes (pardals, mallerengues, pinsans, etc.) i també caixes niu per a ratpenats, per tal d’augmentar la biodiversitat del nostre territori.

Les orenetes són reguladores del medi i acaben amb una de les plagues més molestes per a la ciutadania, els mosquits. És responsabilitat de tots respectar el seu hàbitat i cal que tenir en compte un seguit de recomanacions per tal de vetllar per la seva seguretat i per la preservació dels seus nius:
 

  • No tancar l’accés als forats de ventilació ni inutilitzar-los
  • Protegir amb reixetes els tubs d’extracció de fums
  • No causar mal als nius ni destruir-los

Si trobeu un niu d’orenetes en perill poseu-vos en contacte amb mediambient@sjdespi.net