Sant Joan Despí aprova el Pla d'Actuació Municipal 2023-2027 amb 133 projectes per una ciutat resilient, innovadora i inclusiva

-
Imatge

Sant Joan Despí ja compta amb el full de ruta que fixa les línies prioritàries i les actuacions a desenvolupar per als propers quatre anys: el Pla d'Actuació Municipal 2023-2027. Un document que recull 133 projectes amb l'objectiu d'impulsar una ciutat resilient, innovadora i inclusiva.    

El Ple municipal, en sessió celebrada el 25 de gener, ha aprovat el Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2023-2027, amb els vots a favor del PSC, SJDECP i JxSJD, l'abstenció d'ERC i PP i el vot en contra de Vox. El PAM és l'instrument de planificació estratègica de l'Ajuntament que s'elabora a l'inici de cada mandat i que dibuixa les línies prioritàries, els objectius i les actuacions que durà a terme el consistori en els propers anys.

L'alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, ha explicat: "el PAM 2023-2027 és el resultat de la realitat de la ciutat i dels seus reptes i necessitats, que coneixem mitjançant l'experiència de la gestió diària de l'acció de govern i l'escolta activa que desenvolupem en tots els àmbits i amb tots els col·lectius de manera permanent. És un pla elaborat a partir dels compromisos adquirits per l'equip de govern municipal amb la ciutadania i del compromís de Sant Joan Despí amb el desenvolupament sostenible"

Tres grans eixos

El PAM 2023-2027 s'estructura en tres grans eixos: Ciutat resilient, Ciutat innovadora i Ciutat inclusiva. Aquests eixos responen a la voluntat d'impulsar una ciutat capaç de fer front als reptes de la realitat global a través d'un desenvolupament sostenible; una ciutat capaç de cercar noves solucions a través d'una governança compartida i participativa amb diàleg i concertació permanent, i capaç d'afavorir la inclusió a tots els nivells per evitar que ningú no quedi enrere.   

Els tres grans eixos del PAM es divideixen en 18 línies d'actuació:

· CIUTAT RESILIENT: Ciutat verda, Mobilitat sostenible, Habitatge, Planificació urbana, Espai públic de qualitat, Protecció i potenciació del patrimoni cultural

· CIUTAT INNOVADORA: Desenvolupament local sostenible i de qualitat, Atenció ciutadana, Promoció del talent local, Comunitat activa, Smart City, Governança Oberta

· CIUTAT INCLUSIVA: Esport per a tothom, Espais per al progrés, Autonomia social. Superant barreres i discriminacions, Emancipació juvenil, Ciutat feminista, Entorn segur i cívic, Ciutadania global i cooperació

Per fer possibles aquests objectius, el PAM planifica el desenvolupament de 133 projectes i de 260 subprojectes fins a l'any 2027. Projectes que van, en l'àmbit de Ciutat resilient, des de l'abordatge dels reptes del canvi climàtic, a la renaturalització de la ciutat, la creació de corredors verds, el desenvolupament d'habitatge protegit, la pacificació del trànsit, la millora del transport públic i de la xarxa ciclable, la reurbanització de carrers i places o grans projectes com la transformació de la B23, el desenvolupament del sector entorn a l'estació de Rodalies i la urbanització de la llosa del soterrament de les vies de tren.

En l'àmbit de Ciutat innovadora, es desenvoluparan projectes de modernització i digitalització de l'administració, de dinamització econòmica i de l'ocupació -com la creació d'un districte innovador al polígon empresarial Fontsanta-, de revitalització del comerç local, de promoció de l'èxit educatiu o de potenciació d'una comunitat de participació i voluntariat.

Finalment, en l'àmbit de Ciutat inclusiva, en els propers anys es milloraran els equipaments de serveis socials, s'incrementaran les polítiques de protecció i cura d'infants i famílies, es milloraran les prestacions dels serveis d'atenció domiciliària i teleassistència, es promouran nous espais i activitats per fer esport, s'activaran més programes per a un envelliment actiu i saludable i per facilitar l'emancipació juvenil, es desplegaran accions preventives davant les violències sexuals, s'incrementaran els efectius de policia i s'incorporaran nous recursos tecnològics per a la gestió de la seguretat, i s'impulsarà un gran pacte de ciutat pel civisme i la convivència.  

El PAM 2023-2027 de l'Ajuntament de Sant Joan Despí està alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible: en l'àmbit global, amb l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els seus 17 objectius, i en l'àmbit local, amb l'Agenda Urbana Sant Joan Despí 2030. 

Procés de participació

Prèviament a la seva aprovació al Ple municipal, l'Ajuntament de Sant Joan Despí ha sotmès el Pla d'Actuació Municipal 2023-2027 a la participació ciutadana. A través de la plataforma 'Sant Joan Despí Participa', la ciutadania ha pogut donar suport a les línies d'actuació i als projectes i debatre. A més, l'Ajuntament ha organitzat trobades amb el Consell d'Infants, el Consell d'Adolescents, els corresponsals d'institut i el voluntariat del Banc del Temps de la Gent Gran. Un procés que ha aplegat més d'un centenar de persones i que ha recollit més de 300 suports de priorització a les diferents línies d'actuació. Les línies amb més suports han estat les relatives a la ciutat verda, a l'esport per a tothom, a la planificació urbana, a l'habitatge i a la mobilitat sostenible. 

El PAM és un document viu que està obert a la incorporació dels projectes i accions que esdevinguin necessaris al llarg dels propers anys. Per això, anirà recollint l'activitat de l'actual mandat municipal, que en tot moment està obert a la participació del a ciutadania a través dels canals d'escolta activa que té l'Ajuntament.

Propera fase: Pressupostos participatius

Un cop aprovat el PAM, properament arribarà el torn d'un altre dels instruments que impliquen la ciutadania en la gestió municipal: els Pressupostos participatius. Al voltant del mes d'abril, l'Ajuntament recollirà propostes aportades directament per la ciutadania per tal de millorar Sant Joan Despí. Les propostes que superin l'avaluació tècnica de viabilitat dels projectes se sotmetran a votació de totes les persones empadronades a la ciutat. En total, l'Ajuntament destinarà 600.000 euros als projectes que sorgeixin d'aquesta segona edició dels Presupostos participatius.