Els delictes baixen més d'un 9% a Sant Joan Despí en el darrer any

-
Imatge

Sant Joan Despí ha registrat un important descens dels fets delictius i de les infraccions administratives en els darrers 12 mesos. Les infraccions penals han baixat més d'un 9%, en especial els delictes contra el patrimoni, contra les persones i contra la seguretat viària. Mentre que les infraccions administratives han baixat un 31,3%.

Segons dades dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local de Sant Joan Despí presentades a la darrera Junta Local de Seguretat, entre abril de 2023 i març de 2024 es van produir a Sant Joan Despí un total de 1.017 infraccions penals. Això representa un descens del 9,3% en relació al mateix període de l'any anterior.

Per tipologies penals, les més nombroses són els delictes contra el patrimoni, que representen el 80% del total i que han baixat un 8,2%. També han baixat els delictes contra les persones (-14,9%) i els delictes contra la seguretat viària (-18,6%). Destaquen especialment les baixades dels robatoris amb força (-19,6%) i dels robatoris amb violència i/o intimidació (-27,1%).

Pel que fa a les detencions, en el darrer any s'ha detingut a 88 persones per cometre alguna infracció penal. El 59% de les detencions les han fet els Mossos d'Esquadra i el 41%, la Policia Local de Sant Joan Despí.

Paral·lelament, també s'ha registrat un important descens en les infraccions administratives, un 31,33% menys que en l'any anterior. Les infraccions administratives estan relacionades amb el control de la seguretat privada, de jocs i espectacles i d'activitats rellevants per a la seguretat ciutadana.

Actuacions de la Policia Local

Pel que fa a les tasques competència de la Policia Local (principalment trànsit, seguretat ciutadana, proximitat i civisme), durant el darrer any han baixat les denúncies en l'àmbit de trànsit, amb 9.601 denúncies (-12%), mentre que han crescut en l'àmbit de civisme, amb 189 denúncies (+14%).

La Policia Local ha dut a terme serveis planificats en convivència i civisme (activitats a l'espai públic, consum de begudes alcohòliques, ocupació de la via pública, recollida de residus, zones d'oci nocturn, tinença d'animals de companyia...), en trànsit (alcoholèmia i drogues, seguretat passiva, dispositius mòbils, transport escolar, documentació, disciplina viària, vehicles de mobilitat personal) i en seguretat ciutadana (prevenció de robatoris amb força i vigilància de l'espai públic).

Al llarg del darrer any, a la ciutat s'ha registrat un descens de l'accidentalitat (-10%), tant en accidents amb vianants (-36%) com en accidents amb vehicles de mobilitat personal (-17%).

El 60% de les actuacions de la Policia Local responen a serveis planificats i el 40%, a requeriments dels ciutadans, fet que reforça el caràcter preventiu del servei policial per garantir-ne la presència a tots els barris i sectors. Sobretot, en aquells on hi ha més demanda de seguretat.

La Policia Local ha dut a terme 214 serveis personalitzats de policia de proximitat. Es tracta d'un intervenció específica sobre algunes incidències ciutadanes, les quals es deriven a la unitat de proximitat per poder gestionar-les de forma transversal i coordinada entre tots els departaments i serveis afectats. Així mateix, la Policia Local ha fet 146 sessions d'educació per a la mobilitat segura a escoles i instituts i 22 xerrades sobre seguretat a diferents col·lectius.