Menú principal
Webs municipals
Enllaços útils
Fil d'ariadna
- Inici /
- La ciutat per temes /
- Benestar animal /
- Fauna urbana
Fauna urbana
La ciutat és refugi i hàbitat per a moltes espècies d'animals: ocells, petits mamífers, rèptils, amfibis, insectes. Alguns d'ells són fauna autòctona protegida que cal conèixer i preservar.
Destaquem els ocells migratoris que venen per la primavera i fan niu als edificis, parlem d'orenetes, falciots i ballesters. Aquestes espècies són insectívores i ens ajuden a mantenir controlades les poblacions d'insectes. els seus nius no es poden tocar ni retirar.
Si trobeu un niu, podeu comunicar-ho introduint la informació a la pàgina web del Projecte Orenetes de l'Institut Català d'Ornitologia i avisant l'Ajuntament al correu electrònic mediambient@sjdespi.net per tal de censar-lo.
En cas que trobeu un animal ferit, heu de posar-vos en contacte ràpidament amb el Control Central del Cos d'Agents Rurals o amb un centre de recuperació de fauna de la Generalitat de Catalunya.
No us heu de quedar l'animal per cuidar-lo, tingueu en compte que el tracte òptim li serà donat al centre de recuperació, especialitzat en aquestes tasques. També el podeu portar a un dels centres autoritzats que trobareu en aquest enllaç.
Fauna exòtica invasora
Les espècies exòtiques són les que estan fora del seu hàbitat natural. Algunes d'aquestes espècies que han arribat al nostre territori tenen la capacitat de sobreviure, reproduir-se i escampar-se pels ambients naturals. I també poden produir impactes considerables: en els ecosistemes naturals, en altres espècies, en les infraestructures, en els cultius o en la nostra salut. Es tracta de les espècies exòtiques invasores, que són un dels problemes más grans per a la conservació de la biodiversitat. Per fer front a aquesta problemàtica, l'Ajuntament de Sant Joan Despí duu a terme mesures de prevenció, detecció i control.
Cotorra de pit gris (Myiopsitta monachus):
Quins problemes comporta?
Les cotorres ocupen un espai a la ciutat que desplaça a fauna autòctona, com els ratpenats. Els nius de les cotorres tenen risc de caiguda pel seu pes.
Què fa l'Ajuntament?
Actualment es fa la retirada de nius quan aquests suposen un perill per a l'espai públic.
Què puc fer jo?
Si veig un niu que pot suposar un risc de caiguda, donar avís al correu mediambient@sjdespi.net
Vespa asiàtica (Vespa velutina):
Quins problemes comporta?
És una depredadora de les abelles autòctones tot i que, als humans, els afecta com una vespa.
Què fa l'Ajuntament?
Si el niu és a l'espai públic o en un equipament públic, l'Ajuntament ha de procedir a la seva retirada amb una empresa autoritzada.
Si el niu és en una finca privada, se n'ha de fer càrrec el particular o el titular mitjançant una empresa autoritzada.
Què puc fer jo?
Donar avís si veig la presència de la vespa velutina o d'un niu al correu sanitat@sjdespi.net
Mosquit tigre (Aedes albopictus):
Quins problemes comporta?
El mosquit tigre és agressiu i molt molest pel gran nombre de picades que causa.
Què fa l'Ajuntament?
L'Ajuntament, a través del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, s'encarrega de fer un seguiment del mosquit tigre i de tractar els punts de cria que hi pugui haver a l'espai públic, per tal de controlar l'espècie i reduir la seva presència a la ciutat.
Què puc fer jo?
La majoria dels punts de cria estan en propietats privades, per la qual cosa la col·laboració de la ciutadania és indispensable per evitar la proliferació del mosquit tigre. Les larves es desenvolupen en petits espais amb aigua estancada. Eviteu la cria de mosquits tigre a casa vostra traient de l'exterior qualsevol objecte on es pugui estancar aigua (safates, cubells, cendrers, regadores, plats...)