Agrolimen traslladarà a Sant Joan Despí la seva seu i la de les seves filials, GBFoods i Affinity Petcare

Imatge

El Ple de l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha aprovat inicialment el planejament per a la transformació urbanística dels terrenys ocupats fins ara per les històriques instal·lacions de Gallina Blanca, que es transformaran en un nou punt de centralitat de la ciutat i que acollirà la seu central del grup Agrolimen. La reforma urbanística d’aquestes 4,5 hectàrees permetrà la implantació de nous usos d’activitat econòmica –amb la generació d’un miler de llocs de treball–, la construcció d’habitatge protegit i la millora de la connectivitat de l’estació de Rodalies.

L’Ajuntament de Sant Joan Despí valora molt positivament l’actuació. Per a l’alcalde, Antoni Poveda, “és una molt bona notícia que el Grup d’Empreses al que pertany Gallina Blanca hagi decidit instal·lar-se a Sant Joan Despí. Gallina Blanca i el brou d’Avecrem formen part de la nostra memòria col·lectiva. Ara mirem al futur, sobretot pensant en la gent jove, ja que es crearan llocs de treballs qualificats i habitatge a preu assequible”.

D’una banda, la transformació permetrà la creació d’un nou parc d’habitatge assequible. Així, es preveu la construcció de 413 nous habitatges, 184 dels quals seran de protecció pública, d’acord amb l’aposta de l’Ajuntament de Sant Joan Despí per facilitar l’accés a l’habitatge a preus assequibles. Per la seva banda, hi haurà 229 pisos destinats al mercat d’habitatge lliure.

La reforma implicarà també la creació d’un nou pol d’activitat econòmica i de serveis, amb 45.000 metres quadrats de sostre destinats a oficines, activitat comercial i hotelera. Està prevista la construcció de dos edificis d’oficines i d’un hotel, amb la generació de més d’un miler de llocs de treball. 

El conveni urbanístic entre l’Ajuntament i Agrolimen preveu que les oficines centrals del grup, així com les de les seves divisions GBfoods (capçalera de la empresa Gallina Blanca) i Affinity Petcare, s’instal·lin en aquest espai d’usos terciaris en uns cinc anys a partir de la aprovació definitiva de la modificació del pla urbanístic. Això significaria que al voltant de mig miler d’empleats del grup tornaria a la zona on es va instal·lar originàriament l’emblemàtica empresa Gallina Blanca a mitjans del segle passat. Amb la instal·lació de la seu central d’Agrolimen, el grup esdevindrà un nou motor en el procés de transformació del polígon empresarial Fontsanta cap a noves activitats lligades al coneixement i la indústria tecnològica.

Finalment, l’actuació urbanística també afavorirà la mobilitat entre el barri Centre i la zona nord de la ciutat i la connectivitat de l’estació de Rodalies. Així, el nou planejament inclou l’execució d’un pas sota les vies del tren, que permetrà connectar el passeig de Canalies amb l’eix de l’avinguda de Barcelona, a l’altra banda de les vies. Això repercutirà en un millor accés des del Centre fins a la nova àrea residencial i de serveis, així com als diferents equipaments esportius i educatius situats a la zona.

Un cop feta l’aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità de l’Illa a l’entorn de l’Estació de Rodalies per part del Ple Municipal, s’inicia el procés legal que haurà de concloure amb l’aprovació definitiva del planejament per part de la Generalitat.

La vinculació d’Agrolimen amb Sant Joan Despí es remunta a l’any 1954, quan Gallina Blanca va ser la primera empresa en instal·lar-se en una nova zona industrial que amb el temps va esdevenir el polígon empresarial Fontsanta. La planta de Sant Joan Despí va estar en funcionament més de 60 anys i forma part de la memòria col·lectiva de la ciutat i de la memòria personal de molts santjoanencs i santjoanenques. Per això, en el nou àmbit contempla incloure elements que recordaran la història i la petjada de Gallina Blanca a la ciutat.