El pressupost 2021, de 57,8 milions d'euros, prioritza la recuperació econòmica i social

Imatge

Reactivar l'economia i atendre les necessitats socials generades com a conseqüència de la pandèmia, orientar la despesa a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i el manteniment de l'equilibri pressupostari, sense augmentar les taxes i impostos municipals, són els principals objectius del pressupost municipal de 2021 que el Ple de l'Ajuntament de Sant Joan Despí ha aprovat ahir dijous 26 de novembre. Els comptes municipals han rebut la llum verda amb els vots a favor del PSC, SJDEn Comú i Cs, l'abstenció d'ERC i el vot en contra de Podemos.

El Pressupost consolidat per a 2021 ascendeix a 57.854.950 milions d'euros (resultat després d'operacions internes) dels quals 54.517.699 corresponen a l'Ajuntament (43,9 milions d'euros de pressupost ordinari i 10,5 milions d'euros en inversió), a més a més dels 3,5 milions d'euros que l'empresa municipal ADSA destinarà a seguir promovent el parc d'habitatges protegits de la ciutat. Amb l'objectiu de no augmentar la pressió fiscal, les ordenances fiscals que regulen el pagament d'impostos, taxes i preus públic, s'han prorrogat i no s'apujaran el 2021. 

Durant la seva intervenció, l'alcalde, Antoni Poveda, ha comentat que "el pressupost vol donar resposta als compromisos de manteniment de la qualitat de vida de la ciutat, però som conscients que estem en un moment d'incertesa, i per tant, també hem previst aquest escenari canviant i hem fet un pressupost flexible i amb capacitat d'adaptació immediata". En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que "continuarem dotant el pla Reiniciem Sant Joan Despí, un conjunt de mesures urgents per ajudar a recuperació social i econòmica, per posar a l'abast de la ciutadania i el teixit econòmic nous ajuts i subvencions"

Davant la situació d'actual, s'ha plantejat un pressupost realista adaptat a les circumstàncies i amb capacitat per donar resposta ràpida a l'escenari que ha deixat la pandèmia, amb efectes molt negatius sobre l'ocupació i sectors com el comerç o la restauració. En aquest sentit, el pla Reiniciem Sant Joan Despí continuarà realitzant accions per ajudar a dinamitzar el mercat de treball, sobretot el comercial, o desenvolupant iniciatives per promoure la mobilitat sostenible i l'educació dels infants i joves de la ciutat. Així, s'ha previst la contractació de més d'un centenar de persones a través de plans d'ocupació, mentre que en l'àmbit comercial, a més de bonificar l'obertura de nous negocis, l'Ajuntament de Sant Joan Despí incidirà en la formació digital del petit comerç per ajudar-lo a adaptar-se a la realitat actual.

El manteniment de la qualitat de l'espai públic i els equipaments municipals també seran una prioritat en 2021. A més de continuar amb la directriu d'una neteja viària a fons i minuciosa, el 2021 se seguirà treballant en l'ampliació de la xarxa ciclable, la pacificació del trànsit, la implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) així com la reurbanització de carrers, com Francesc Macià. El capítol d'inversions també recull l'inici de les obres de rehabilitació de la masia de Can Pardals, futur equipament municipal per als veïns i veïnes de Les Begudes, així com seguir treballant per l'entrada en servei de Centre de Dia del Centre de Gent Gran Cirerers.

El pressupost municipal continuarà apostant pel desenvolupament de programes municipals destinats a la millora de l'educació, l'esport, el medi ambient, la igualtat, la gent gran, la promoció associativa o de les persones en situació de vulnerabilitat. Així, s'ha previst desenvolupar accions encaminades a millorar la xarxa de biblioteques i els centres cívics; foment de programes d'acompanyament a l'estudi i de suport a la integració social; desenvolupament de l'administració digital; desenvolupament del Pla Municipal d'Equitat de Gènere; l'ampliació de la plantilla de la Policia Local o noves accions per afavorir la reducció de residus, així com l'ampliació de la xarxa ciclable de la ciutat.

Pel que fa a l'habitatge públic, en 2021 es continuarà desenvolupant el Pla d'Habitatge Municipal amb el lliurament de 48 pisos de lloguer al barri de Torreblanca i la construcció de pisos concertats o en règim general en diferents promocions ubicades al sector de les Begudes, així com l'eix de l'avinguda de Barcelona. En total, està prevista l'edificació de 151 pisos. 

Una de les novetats del pressupost és la incorporació d'una partida de 200.000 euros que es destinarà a projectes de microurbanisme que seran proposats per la ciutadania, una acció inclosa en el marc dels pressupostos participatius que referma el compromís municipal amb la transparència i la bona governança.