L’Ajuntament inicia un pla de renovació i replantació d’arbrat i zones verdes adaptat a la situació climàtica actual

-
Imatge

L’Ajuntament de Sant Joan Despí ha iniciat un ambiciós pla per continuar mantenint una potent infraestructura verda urbana tot adaptant-la a la situació actual, marcada pels efectes del canvi climàtic en forma de sequeres prolongades, com la que estem vivint actualment, o episodis violents de vent o tempestes. En aquest sentit, el consistori ha començat a fer una renovació i replantació d’arbrat i zones verdes, amb espècies que tenen una menor demanda d’aigua.

El Pla d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Sant Joan Despí té com un dels seus eixos principals potenciar el verd urbà com a garantia de biodiversitat i de salut. El pla fa una aposta decidida per la renaturalització de la ciutat augmentant la infraestructura verda, millorant la gestió del verd urbà i substituint les espècies de jardineria amb una elevada demanda hídrica, entre altres mesures.  

En aquest sentit, l’Ajuntament ha començat a desplegar un conjunt d’actuacions per assolir aquests objectius. D’una banda, ha iniciat la plantació de nous arbres per tal de recuperar l’arbrat urbà, que ha estat molt afectat per la sequera

Diferents exemplars s’han vist molt malmesos a causa de la falta d’aigua. Així, es mantindran les espècies que s’adapten bé a les condicions del sòl i del clima de la ciutat, mentre que les espècies que no són idònies per a l’entorn urbà actual seran substituïdes. Entre les noves espècies d'arbres que es plantaran hi ha la casuarina cunninghamiana i la chitalpa tashkentensis 'summer bells'.  

En total, durant aquesta tardor es preveu que es plantaran més d'un centenar d'arbres en diferents barris de la ciutat i, a partir de l’hivern, es faran noves plantacions. A banda, també es treballarà en la millora dels sòls per facilitar un creixement òptim dels arbres.

Als entorns urbans, els arbres tenen una importància cabdal ja que comporten molts beneficis: donen benestar i salut i milloren les condicions mediambientals ja que redueixen la presència de contaminants, absorbeixen CO2 i fan disminuir la temperatura.

Gespes amb menor consum d’aigua

La sequera també ha tingut efectes negatius sobre les gespes de les zones verdes ja que ha afectat al seu aspecte i a la seva supervivència. Per això, l’Ajuntament avançarà cap a la implantació d’un nou tipus de gespa que tingui menys demanda d’aigua.

Així, les gespes ornamentals, que estan formades per espècies de gramínies que consumeixen molta aigua, aniran evolucionant cap a prats urbans formats per una barreja d’espècies on també tindran presència les lleguminoses, les herbàcies i d’altres. Aquests nous prats urbans necessiten menys aigua i són de més fàcil recuperació en cas de sequera greu. Bona part de l'any mantenen el característic color verd però, com és natural en les plantes adaptades al clima mediterrani, el seu color canvia en estacions amb temperatures extremes com és el cas de l'estiu -per la forta calor- o l'hivern -pel fred-.

Aquest nou tipus de gespa s’ha començat a plantar en diferents espais verds de la ciutat i també s’està treballant en una millora i posada a punt dels sistemes de reg per optimitzar encara més el consum d’aigua.

Altres actuacions que es realitzaran en el marc d’aquest pla seran la reposició de diferents arbustos que han estat malmesos per la sequera, així com la reposició de plantes i flors en jardineres.

Increment de la biodiversitat

Un augment en la diversitat de les plantes i de l'arbrat de la ciutat també repercutirà en un increment de la biodiversitat, és a dir, de la riquesa i varietat d'organismes vius presents. En especial, de la presència d'insectes, molt importants per a l'equilibri natural. D'una banda, s'atraurà la presència de més insectes pol·linitzadors, que tenen un paper cabdal en la reproducció de les plantes. De l'altra, també es garantirà la presència de fauna auxiliar, que contribueix a mantenir les espècies de plagues sota control.  

Una ciutat adaptada als reptes de futur

La implementació d’aquest pla té com a objectiu mantenir els espais verds actuals i augmentar-los tot adaptant-los a les noves condicions climatològiques, tant actuals com futures, perquè puguin resistir les conseqüències del nou escenari climàtic en forma de noves plagues, sequeres, onades de calor, ventades...

Per això, és clau avançar cap a una gestió dels recursos naturals més ajustada a les circumstàncies actuals. L’objectiu és continuar gaudint d’un Sant Joan Despí amb un espai públic de qualitat, verd, divers i acolorit i d’una infraestructura verda que ajudi la ciutat a encarar els reptes de futur.

Imatge
Imatge
Imatge