Esteu aquí

Sant Joan Despí es conjura per acabar amb les violències masclistes

28/11/2021 - Feminisme

L'Ajuntament de Sant Joan Despí i diferents entitats han organitzat aquest mes les activitats del Novembre Feminista, un programa de reivindicació i conscienciació a l'entorn del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, que es commemora oficialment el 25 de novembre.

La violència masclista és una xacra social que deixa cada any prop d'un centenar de víctimes mortals a l'Estat espanyol, i milers de víctimes que diàriament pateixen violència pel fet de ser dones. Per això, l'Ajuntament dedica aquest mes de novembre a reflexionar sobre les violències masclistes i a reivindicar la seva eliminació.

Les activitats van començar el 20 de novembre amb l'acte No t'oblido, de l'Associació Violeta, a la plaça de l'Ermita, que aquest any portava per lema 'Totes compten!'. Unes cadires amb el nom de les dones assassinades per violències masclistes en el darrer any van servir per recordar les víctimes d'aquesta xacra social.

El dijous 25 de novembre va tenir lloc un dels actes més destacats: la lectura del manifest del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, a càrrec de noies joves de la ciutat. El manifest proclama: "davant de totes les violències masclistes tenim un gran repte: actuar de forma estructural, preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris. Que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol dels espais i àmbits ha de ser l’eix de qualsevol societat democràtica i les institucions que la componen".

Durant la lectura del manifest, l'alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, va expressar "el compromís de la ciutat amb el treball i la lluita per una societat més justa i per una societat on les dones puguin estar segures i lliures. Si la meitat de la població no se sent segura i lliure, la societat no és justa". García ha manifestat que "Sant Joan Despí lluita i acabarà amb les violències masclistes".

El programa d'activitats s'ha tancat aquest cap de setmana passat amb la celebració de la IV Jornada Feminista contra les Violències Masclistes, al Centre Cívic Les Planes. La jornada ha servit per reflexionar sobre les violències sexuals que pateixen les dones al llarg del cicle vital, amb la participació de professionals de diferents entitats que intervenen de manera directa en els processos d'acompanyament, recuperació i reparació de les violencies viscudes, i un espectacle d'improvisació amb perspectiva de gènere a càrrec de les Fem Impro.

Durant el Novembre Feminista també han passat per Sant Joan Despí Raquel Riba Rossy, dibuixant, escriptora i autora de la popular Lola Vendetta; la també escriptora Nadia Ghulam, i l'actriu Pamela Palenciano, amb el monòleg No solo duelen los golpes, per a l'alumat de 3r d'ESO. 

A l'entorn del 25N també tenim dues exposicions: al Centre Cultural Mercè Rodoreda, l'exposició Lliures i sense por, dissenyada per l'Institut Català de les Dones i Creación Positiva, una mostra que reivindica el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l'àmbit públic i privat; i a l'Àrea de Serveis a la Persona, l'exposició La representació dels cossos de les dones, de l'Observatori de les dones als mitjans de comunicació, que fa una lectura crítica de la representació que fan els mitjans de comunicació audiovisual del cos femení. Ambdues exposicions es poden veure fins al 2 de desembre. 

Altres equipaments com les biblioteques s'han sumat a la commemoració amb un recull de llibres i DVDs de temàtica específica en violències masclistes.