Esteu aquí

La cultura i l'esport protagonitzen les jornades de cooperació Utopies per un món millor

La cultura i l'esport seran els protagonistes de les jornades Utopies concretes per un món millor 2018, que organitza el Departament de Cooperació de l'Ajuntament de Sant Joan Despí. Un cicle de col·loquis i exposicions que aquest any serviran per reflexionar sobre la capacitat de la cultura i de l'esport per ser eines de cooperació, transformació i solidaritat.

La primera utopia porta per títol La cultura com a eina de transformació social i tindrà lloc al llarg d'aquest mes de març. Del 12 al 23 de març, la Biblioteca Miquel Martí i Pol acollirà l'exposició La revolució del riure, un conjunt de fotografies que mostra el treball de l'ONG Pallassos sense Fronteres amb els infants sirians refugiats.

El 21 de març, a les 19.30 hores, al Centre Cívic Les Planes, tindrà lloc un cafè-col·loqui amb l'actriu Neus Ballbé, membre de Pallassos sense Fronteres i intèrpret del personatge de Pati Pla del Club Super3, que explicarà les seves vivències als campaments de regufiats del Líban.

La segona utopia serà al mes d'abril, amb el títol Esport i cooperació, per reflexionar sobre la dimensió solidària de la pràctica esportiva. Del 3 al 13 d'abril, al Centre Cultural Mercè Rodoreda s'hi podrà veure l'exposició Futbol que canvia vides, del fotògraf Kim Manresa. A partir d'imatges creades arreu del món, Kim Manresa reflecteix el potencial del futbol, i per extensió, de tot l'esport, com a eina de socialització, educació, solidaritat i cooperació.

El cafè col·loqui d'aquesta segona utopia serà l'11 d'abril, a les 19.30 hores, al Centre Cultural Mercè Rodoreda, amb el fotògraf Kim Manresa i amb Esther Eroles de la Fundació Johan Cruyff, dedicada a ajudar els nens amb més necessitats a través de l'esport.

En el marc d'aquesta segona utopia, el 7 d'abril, a partir de les 9.30 hores, se celebrarà la jornada solidària Esport per una bona causa, a càrrec de l'ONG Alaya Solidarios, al Centre Cívic de Les Planes
 

25 anys de cooperació


Les jornades Utopies concretes per un món millor estan organitzades pel Departament de Cooperació de l'Ajuntament de Sant Joan Despí. L'any 1993, el consistori va crear la Regidoria de Cooperació i Solidaritat i un any després, va prendre el compromís d'aportar el 0,7% dels ingressos per al Tercer Món. En aquests 25 anys, l'Ajuntament ha destinat més de dos milions d'euros a cooperació. Aquests diners han servit per finançar 22 projectes de cooperació internacional i 7 projectes de reconstrucció per emergències arreu del món, en un treball conjunt amb les entitats de solidaritat.

A Sant Joan Despí funciona la Comissió de Solidaritat, formada per l'Ajuntament i per entitats que treballen la cooperació i la solidaritat, així com per persones que hi col·laboren a títol individual. La comissió s'encarrega de fomentar la cooperació internacional i d'organitzar diferents activitats per sensibilitzar la ciutadania. També es mobilitza davant les situacions d'emergència humanitària que es produeixen al món.

El compromís de Sant Joan Despí amb la pau i la cooperació s'ha fet palès també a través de diferents plans municipals. L'any 2003 va arrencar el Pla local de Sensibilització Estimem el món construint la pau, eix de les activitats de conscienciació sobre la cultura de la pau i la no-violència. L'Ajuntament també ha aprovat dos plans directors de cooperació al desenvolupament, els anys 2010 i 2017, que han fixat les línies estratègiques i els objectius a assolir. Sant Joan Despí també està adherida a la Xarxa de Ciutats Defensores dels Drets Humans i al Fons Català de Cooperació.

Més informació a la revista 'Utopies18'