Esteu aquí

Setmana de la Ciència 2020

Sisena edició de la Setmana de la Ciència de Sant Joan Despí


Sant Joan Despí celebra del 16 al 27 de novembre la sisena edició de la Setmana de la Ciència, amb un conjunt d'activitats adreçades a despertar i potenciar l'esperit científic. La Setmana de la Ciència és una iniciativa de l'Ajuntament i de la comunitat educativa de Sant Joan Despí.


Aquesta cita amb la ciència ofereix una desena d'activitats adreçades a les escoles d'educació infantil i primària i instituts d'educació secundària de la ciutat i relacionades amb diferents àmbits científics com ara l'astronomia, la matemàtica, el medi natural, la robòtica o la intel·ligència artificial.Activitats a les escoles:

 

CURS

ACTIVITAT

DESCRIPCIÓ ACTIVITAT   
P5 Explica'm un secret... al parc! Activitat-espectacle, on es presenta la preservació dels parcs, es treballen valors personals i envers el medi natural.

Educ. Prim.

CI 2n

Astronomia Popular Activitat d’introducció a l’astronomia popular, on aprendrem a reconèixer les diferents estrelles i constel·lacions tal com les veien pastors, pagesos i la gent de mar d’arreu del territori de parla catalana. També aprendrem endevinalles, contes i llegendes que la gent explicava sobre els astres del firmament.

Educ. Prim.

CM 4t

De gran vull ser científica

A partir d'experiments senzills explora el món de la ciència.

Educ. Prim.

CS 6è

Activitat matemàtica Taller on s’aplica la màgia com a recurs didàctic per aprendre conceptes matemàtics. Es presentarà algun joc de màgia i després es veurà la seva explicació i relació amb les matemàtiques (aritmètica, àlgebra, resolució de problemes, geometria…)

Educ. Secund.

2n ESO

Programació/Robòtica Activitat gamificada que introdueix a la programació aplicada a la robòtica i l’ús de sensors i motors.

Educ. Secund.

4t ESO

Activitat Robòtica/Domòtica Taller d’aproximació didàctica i interactiva a les eines de robòtica.

1r Batxillerat 

Vídeo Conferència online :

“Com Emprendre i Innovar en Noves Tecnologies"

 

Ponent: Hector Zapata (director tecnològic de la Fundació Obicex i CampusNET)

De la realitat augmentada a la intel·ligència artificial, les noves tecnologies són cada vegada més presents en les nostres vides. En aquesta presentació veurem les principals tendències actuals en àmbits com la robòtica, el deep learning i la realitat virtual, com aquestes tecnologies donaran forma a la propera dècada, i com els futurs professionals poden idear projectes innovadors en aquests àmbits. 

Educ. Primària (CS 6è) i Educ. Secundària (1r ESO)

Recuperar les receptes de Halloween robades (Gimcana de reptes matemàtics) El Senyor/a Halloween està molt trist perquè aquest any, que hauria pogut fer tranquil·lament les receptes a casa ambl confinament, les hi han robat. Necessita l’ajuda dels millors detectius de Sant Joan Despí per recuperar-les. Per poder recuperar les vuit receptes heu de superar tants reptes com ingredients tenen les receptes. Cada repte us portarà a un ingredient i el conjunt de tots els ingredients us permetrà recuperar la recepta. 

 

Cicle amb Experts: “connexions en directe”
Experta: Meritxell Teixidó
Investigadora associada de l'IRB Barcelona, divulgadora científica i CEO de Gate2Brain
Activitat: ”Entrevista a una científica”
Educ. Primària (CS 5è)

Expert: Hector Garcia
Fisic en acceleradors de partícules al CERN, doctor en Física i divulgador científic
Xerrada: “La ciència dels Superheroïs”
Educ. Secundària (3r ESO) + PTT-PFI

Xerrada: “Pensament científic contra pandèmies”
Post obligatòria: Batxillerat+CFGM/CFGS+Escola Adults

Educ. Primària 5è           

Activitat:

“Entrevista a una científica" 

 

Activitat àmbit ciències naturals, biologia. Introducció sobre com viatgen els fàrmacs a través del cervell. Entrevista on line amb la científica experta que farà breu exposició i atendrà consultes/preguntes de l'alumnat        

Educ. Secund.

(3r ESO)

i

PTT-PFI

Activitat:

Xerrada “La ciència dels Superheroïs”


Expert: Hector Garcia

El món dels superheroïs està ple de ciència. De vegades expressada amb rigor, de vegades amb molta llibertat. En aquesta xerrada repassem la ciència que s’amaga al darrera dels superpoders dels heroïs més coneguts així com d’altres obres de la ciència-ficció.

Post obligatòria:

Batxillerat

CFGM/CFGS

Escola Adults

Activitat:

Xerrada “Pensament científic contra pandèmies”


Expert: Hector Garcia

La ciència és la nostra millor arma contra les pandèmies. No només perquè ens indica el millor camí a seguir per afrontar-les sinó perquè un pensament científic ens pot ajudar a comprendre millor la seva evolució i les seves incerteses. La importància en la societat de tenir un pensament crític i coneixement científic per entendre i ajudar a afrontar les crisis actual i en un futur.