Esteu aquí

Es manté la tendència a la baixa dels delictes a Sant Joan Despí i millora la percepció de seguretat

17/12/2021 - Policia local

El nombre de delictes comesos a Sant Joan Despí continua amb la seva tendència a la baixa. En el que va d'any 2021 s'han registrat 987 infraccions penals a la ciutat, una xifra similar a la de 2020 -marcat per les restriccions de mobilitat derivades de la pandèmia- i significativament menor que l'any 2019, quan es van produir 1.127 delictes. Aquestes dades s'han presentat a la sessió de la Junta Local de Seguretat celebrada aquest dijous 16 de desembre, on també s'ha destacat la bona coordinació entre els cossos policials i la millora de la percepció de seguretat a la ciutat.

Segons les dades facilitades pels Mossos d'Esquadra a partir de la comparativa entre els anys 2019 i 2021, les infraccions penals a Sant Joan Despí han baixat un 12,4%. Per tipologies delictives, destaquen els descensos en els robatoris amb força en establiment (-50%) i en els robatoris amb força en domicili (-23,8%). 

Durant la Junta Local de Seguretat, els diferents cossos policials que actuen a la ciutat i els representants de la societat civil -associacions veïnals, empresariat, comerciants i comunitat educativa- han destacat que la percepció de seguretat a la ciutat ha augmentat en el darrer any. La Junta de Seguretat també ha constatat l'eficàcia de la coordinació entre els cossos per prevenir i reduir els fets delictius.

A més de fer balanç de les dades del darrer any, la sessió també ha servit per recollir propostes de millora. Entre altres, la necessitat de fer més àgil i fàcil la presentació de denúncies davant dels Mossos d'Esquadra.   

Civisme i trànsit

Pel que fa a les actuacions de la Policia Local, aquest any 2021 les infraccions detectades en l'àmbit del civisme han augmentat un 15% respecte a 2020, bàsicament per l'increment de les denúncies per consum a la via pública, derivades de les restriccions per la pandèmia de la COVID-19. En canvi, han baixat les infraccions per usos de la via pública, per tinença d'animals i per neteja.

En l'àmbit de trànsit, la reactivació de la mobilitat també ha comportat un lleu increment de les infraccions detectades, però molt lluny de les xifres de l'any 2019. Pel que fa a la sinistralitat, en el que va d'any 2021 s'han produït 171 accidents, pels 133 accidents de 2020 i els 224 accidents de 2019. 

Aquestes dades s'han presentat en la sessió ampliada de la Junta Local de Seguretat celebrada el 16 de desembre a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Sant Joan Despí. Presidida per l'alcaldessa, Belén García, la junta està formada per representants de tots els cossos de seguretat que actuen a la ciutat (Policia Local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil) i també hi participen representants de la societat civil, com associacions de veïns i veïnes, empresariat, comerciants i comunitat educativa.