Esteu aquí

La Setmana de la Prevenció de Residus fomenta la reducció de l'ús de plàstics

18/11/2021 - Medi Ambient

L'Ajuntament de Sant Joan Despí celebra aquest mes de novembre la Setmana de la Prevenció de Residus 2021 amb un conjunt d'activitats de sensibilització adreçades a la ciutadania. Entre altres iniciatives, l'Ajuntament fomentarà la reducció de l'ús de plàstics i l'increment de la recollida de l'oli vegetal usat. 

La Setmana de la Prevenció de Residus 2021 començarà amb l'exposició La mar de plàstics, que es podrà veure del 15 al 19 de novembre al Centre Cívic Les Planes. La contaminació per plàstics ha esdevingut un dels principals problemes que amenacen el medi marí i causa greus problemes en els ecosistemes i, fins i tot, en la salut de les persones. L'exposició, promoguda per la Diputació de Barcelona, analitza el problema de la contaminació marina per plàstics i dona les claus per formar part de la seva solució.

Acte central

L'acte central de la Setmana de la Prevenció de Residus serà una jornada de sensibilització al carrer -el 20 de novembre, a la plaça de l'Ermita, i el 27 de novembre, a la plaça del Mercat de les Planes- amb múltiples activitats. Una d'elles serà el lliurament de bosses de reixeta per promoure la compra sostenible i evitar l'ús de bosses de plàstic. Per aconseguir un paquet de bosses de reixeta caldrà portar el val que apareix al programa de la Setmana de la Prevenció de Residus. 

Durant la jornada, també es farà una campanya per fomentar la recollida de l'oli usat. I és que l'oli domèstic és un residu altament contaminant i perjudicial per al medi ambient: 1 litre d'oli contamina 1.000 litres d'aigua. Per això, l'Ajuntament lliurarà embuts i pots reutilitzables per facilitar la recollida de l'oli usat. 

A més, hi haurà un espectacle de carrer amb personatges fets de material reciclat i un espai de jocs fets amb materials reciclats. 

ACTE CENTRAL SETMANA PREVENCIÓ RESIDUS-DISSABTE 20 NOVEMBRE, PLAÇA ERMITA (CENTRE).pdf

ACTE CENTRAL SETMANA PREVENCIÓ RESIDUS-DISSABTE 27 NOVEMBRE, PLAÇA MERCAT (LES PLANES).pdf

Altres activitats

La Jugatecambiental dels parcs de Torreblanca i de la Fontsanta també se sumaran a la Setmana de la Prevenció de Residus amb dos tallers: el 21 de novembre, a la Jugatecambiental del parc de Torreblanca, aprendrem a fer regals amb materials reutilitzables; i el 28 de novembre, a la Jugatecambiental del parc de la Fontsanta, aprendrem a fer paper reciclat. 

També s'organitzarà una xerrada-taller sobre el malbaratament alimentari, a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant, el dimecres 24 de novembre, a les 19 hores, a l'Àrea de Serveis a la Persona (podeu fer la inscripció a la xerrada a mediambient@sjdespi.net). 

Participació de les escoles

Finalment, l'Ajuntament també durà a terme una campanya de foment de la recollida de residus d'aparells elèctrics i electrònics a escoles d'educació infantil i primària. S'impartiran xerrades formatives a l'alumnat de diferents centres, on s'instal·laran contenidors de recollida per tal que alumnes i famílies hi puguin dipositar residus elèctrics i electrònics. Les escoles participants a la campanya rebran un diploma i el centre que reculli més kilos de residus d'aparells electrics i electrònics rebrà un premi.