Esteu aquí

Inici dels tràmits per expropiar els edificis inacabats d'avinguda Barcelona i convertir-los en habitatges protegits

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha iniciat els tràmits que permetran expropiar els dos edificis inacabats que es troben entre l'avinguda de Barcelona i els carrers de Fontsanta i de la Mare de Déu de la Mercè, que van quedar a mig construir abandonats pels seus promotors. L'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, i la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Belén García, han presentat aquest dimecres en roda de premsa la modificació urbanística que permetrà emprendre l'expropiació dels edificis i convertir-los en 115 habitatges amb protecció oficial per a la ciutadania de Sant Joan Despí.

Després d’anys de negociacions, l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha iniciat els tràmits que permetran expropiar aquests dos edificis inacabats –només es van arribar a construir les estructures, ni tan sols els tancaments–. Ubicats al peu del parc de la Fontsanta, un dels immobles és de planta baixa i 8 pisos; i l'altre, de planta baixa i 6 pisos. Les obres es van aturar com a conseqüència de la crisi quan els tres propietaris i promotors no van poder continuar endavant amb la construcció –d’habitatges de luxe i oficines– per problemes econòmics.

En sessió extraordinària celebrada el 12 de febrer, el Ple de l’Ajuntament de Sant Joan Despí va aprovar inicialment per unanimitat una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) que permetrà iniciar el procés d’expropiació d’aquests immobles per convertir-los en habitatge protegit. L’Ajuntament argumenta l’interès públic d’aquesta operació que permetrà guanyar més habitatges protegits per a la ciutat. El sostre màxim de sòl residencial serà d’aproximadament 10.000 metres quadrats que permetrien la construcció d’un total de 115 habitatges amb protecció oficial (VPO).

L'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha explicat que "aquest procés que s'acaba d'iniciar té un clar interès públic, que és dotar la ciutat de més habitatge protegit. Malgrat els reiterats intents de l'Ajuntament per desbloquejar aquesta situació negociant amb els propietaris, ha estat impossible; de fet, se n'han desentès".

Poveda també ha posat de relleu que "finalitzar aquests blocs és també vetllar per la seguretat de la ciutadania perquè uns blocs d'aquesta envergadura, a mig construir, són un perill".

Aquest primer pas obre un procés administratiu que es pot allargar aproximadament un any, fins arribar a l’expropiació que culminarà amb la reconstrucció dels edificis, tot dotant la ciutat de més pisos protegits. La previsió és que els pisos puguin estar enllestits en els propers dos anys.

L’Ajuntament ha realitzat diferents estudis tècnics per comprovar que l’estructura estigui en bon estat, i els resultats han estat positius, de manera que es podran aprofitar els “esquelets” ja construïts.

De pisos de luxe a habitatge protegit

Les estructures abandonades d’aquests edificis han estat motiu de preocupació per part de l’Ajuntament. Ara, i gràcies a aquesta intervenció, aquesta promoció que es venia com a pisos d’alt standing enmig d’un entorn privilegiat, com és el parc de la Fontsanta, es convertirà en pisos assequibles per a la ciutadania de Sant Joan Despí.

Els edificis es van començar a construir l’any 2008, però la crisi va fer que els propietaris desistissin de continuar l’edificació, tot abandonant-los. En l’actualitat, un 56% dels drets hipotecaris d’aquests blocs són en mans de la SAREB; i la resta, dels altres dos propietaris.

El procediment que tot just ara s’acaba d’iniciar serà el punt final d’un llarg procés en què l’Ajuntament ha hagut de litigar amb els propietaris des de diferents fronts. En un primer moment, i un cop s’abandona la construcció, a principis de 2011, l’Ajuntament va exigir als propietaris que retiressin una grua de grans dimensions que va quedar abandonada, que acabessin de refer la part de vorera afectada per les obres i que procedissin, per motius de seguretat, al tancament del recinte. Finalment, va ser l’Ajuntament, amb els fons de l’aval d’execució subsidiària, qui es va encarregar de portar a terme aquests treballs per garantir la seguretat.

Més habitatge a l'abast de la ciutadania

Aquests 115 habitatges se sumen al Pla d’Habitatge Municipal 2018-2020 que dotarà la ciutat amb 280 pisos distribuïts en set promocions. Una aposta real per oferir habitatge a preus assequibles que passa per la promoció directa (com ara una de 48 pisos de lloguer que construeix l’empresa municipal ADSA a Torreblanca) i per facilitar la construcció d’habitatge púlic en els nous planejaments urbanístics tot gestionant-ne el procés d’adjudicació.

Tres d’aquestes promocions se situen a l’eix de l’avinguda de Barcelona –18 pisos al sector Metalarte; 32 més en la confluència amb el carrer Fontsanta i 36 als terrenys de l’antiga paperera–, i dues en el nou sector de les Begudes, ara en procés d’urbanització, amb una promoció de 21 pisos concertats i una altra de 60 pisos en règim general.

Aquesta primavera està previst que s’obri el període de presentació de sol·licituds dels 48 pisos de lloguer que l’empresa municipal ADSA construeix a l’avinguda de la Generalitat, a Torreblanca, barri on també es construirà una promoció de lloguer, amb 65 habitatges, al carrer de Torreblanca. La promoció de 48 pisos, de 2 i 3 habitacions, d’entre 55 i 75 metres quadrats útils, amb aparcament i traster, tindrà un preu màxim de 472 i 580 euros/mes, respectivament (despeses de comunitat incloses).