Esteu aquí

Obre portes el centre Dones Despí, l'espai de referència de les dones de la ciutat

07/11/2023 - Feminisme

Sant Joan Despí ha fet un pas més en el seu compromís i determinació per oferir eines a les dones per aconseguir la igualtat amb l'entrada en servei, aquesta setmana, del centre Dones Despí. Ubicat a la planta baixa del Centre Cívic Les Planes, el nou centre acull el serveis del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) –fins ara ubicat a l'Àrea de Serveis a la Persona– i aplega en un mateix espai tots els programes i recursos del Departament d'Igualtat i Polítiques LGTBI de l'Ajuntament de Sant Joan Despí.

La reforma de la planta baixa del centre cívic –obra de l'arquitecta santjoanenca Maite Ruf– ha configurat un espai de recepció i espera, una sala d'atenció immediata, tres sales d'atenció individualitzada i una de polivalent divisible en dos espais en funció de les necessitats.

Servei multidisciplinar

Obert de dilluns a divendres, el centre té més capacitat per donar resposta a les necessitats de les dones oferint un servei de psicologia, jurídic, de psicologia infantojuvenil a més a més de la tècnica informadora de referència. A més de l'atenció a través d'un equip multidisciplinari d'expertes en gènere i violències masclistes, el centre també acull els tallers quinzenals de creixement personal i autoestima que s'organitzen en divendres.

Aposta per la igualtat

El nou centre Dones Despí representa una acció més de l'Ajuntament de Sant Joan Despí per donar suport a una tasca que va començar fa més de dues dècades amb la creació de la Regidoria de la Dona. Des de llavors, i de manera més ferma encara arran de l'aprovació, al Ple de novembre de 2018, de declarar 'Sant Joan Despí Ciutat Feminista' la ciutat no ha parat d'impulsar actuacions per donar visibilitat a una reivindicació que no és nova.

Un dels compromisos més destacats ha estat el Pla Municipal d'Equitat de Gènere 2019-2022 ara en fase d'avaluació. Aquest document recull 88 accions en sis eixos que han implementat programes i accions que han servit, per exemple, per comptar amb un protocol local de violències masclistes, i dos més específics en violències sexuals als espais d'oci i en l'àmbit esportiu.

El compromís també ha passat per incrementar els serveis del SIAD, que des de 2020 ha ampliat els recursos de l'atenció psicològica infantojuvenil, o l'augment de la sensibilització amb la incorporació de més punts liles en celebracions. En l'àmbit de la sensibilització destaquen les activitats que es fan a les escoles i instituts, amb tallers sobre amor i bon tracte o el concurs #noemtoquiselwhatsapp que té com a objectiu sensibilitzar sobre les violències masclistes i impulsar relacions sexoafectives lliures, sanes i consensuades entre la joventut.

La sensibilització també es treballa de manera molt específica en la commemoració de tres dates: el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, i el 28 de maig, Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones.

Per últim, cal destacar el paper del Consell de Dones, on estan representades les entitats de dones i l'Ajuntament, que ha fet d'altaveu de la societat civil en la consecució dels drets de les dones. 

Epicentre dels actes del 25N

El nou centre Dones Despí serà l'epicentre de les activitats del Novembre Feminista que l'Ajuntament de Sant Joan Despí organitza al voltant del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències Masclistes. Així, el centre acollirà el 10 de novembre la Nit de Dones; el 22 de novembre, la jornada sobre Violències Masclistes Digitals; i el 24 de novembre, la Lectura del manifest del Dia Internacional contra les Violències Masclistes i, a continuació, unes portes obertes perquè la ciutadania pugui conèixer el centre Dones Despí.