Esteu aquí

El Consell de Dones de Sant Joan Despí reclama el retorn del servei de ginecologia a la ciutat

23/02/2022 - Feminisme

El Consell Municipal de les Dones de Sant Joan Despí ha reclamat a la Generalitat de Catalunya el retorn del servei de ginecologia als centres d'atenció primària de la ciutat, que es va suprimir fa més d'un any. El consell expressa la seva "preocupació i malestar" i alerta que la supressió de la ginecologia a la ciutat comporta retards en l'atenció que afectaran la salut ginecològica, sexual i reproductiva de les dones. 

En un acte celebrat aquest dimarts 22 de febrer a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, amb la participació de l'alcaldessa, Belén García, el Consell Municipal de les Dones ha fet públic un manifest en relació a la situació del servei de ginecologia. "Les dones tenim dret a tenir accés a un servei de qualitat i de proximitat que vetlli per la nostra salut ginecològica, sexual i reproductiva i el fet de no tenir servei de ginecologia de manera propera posa en risc la salut i la vida de les dones", expressa el consell. 

L'òrgan -format per entitats de dones de la ciutat, associacions de veïns i veïnes, partits polítics, sindicats i altres entitats que treballen per millorar l'equitat de gènere- demana a la Generalitat que torni a incorporar al CAP Verdaguer i al CAP Les Planes els equips complets del servei de ginecologia, amb els recursos necessaris per disminuir el temps d'espera per a l'atenció i per ampliar serveis, com ara la prevenció i detecció precoç de malalties, l'atenció prepart i postpart, el suport a l'alletament matern i als inicis de la criança, l'educació sexual i reproductiva, la prevenció d'embarassos i les malalties de transmissió sexual.

Sense ginecologia als CAP de la ciutat

Fa més d'un any que no es presta el servei de ginecologia a cap dels dos centres d'atenció primària de Sant Joan Despí i les dones de la ciutat han d'anar a visitar-se a Cornellà de Llobregat, una situació que l'Ajuntament ha denunciat reiteradament.

El mes de novembre de 2021, l'alcaldessa, Belén García, va demanar el retorn del servei en una trobada amb responsables del sector sanitari del Servei Català de la Salut. I el gener de 2022, l'alcaldessa va adreçar una carta al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, amb la mateixa petició. Hores d'ara, la Generalitat no ha donat cap resposta a aquestes peticions, que també han estat objecte de diferents propostes de resolució registrades al Parlament de Catalunya.   

El manifest fet públic pel Consell Municipal de les Dones recorda que Sant Joan Despí ha lluitat històricament per disposar d'un servei de ginecologia de qualitat a la ciutat i lamenta "les retallades indiscriminades en prestacions, drets i garanties, que prèviament ja s’havien assolit". El consell adverteix que les retallades que ha anat patint la sanitat pública han afectat també l'atenció ginecològica, a la qual se suma la supressió d'aquest servei als CAP de la ciutat decretada per la Generalitat.