Esteu aquí

La Xarxa de Biblioteques de Sant Joan Despí incorpora el servei d’autopréstec de documents

04/11/2021 - Cultura

Les biblioteques Mercè Rodoreda i Miquel Martí i Pol de Sant Joan Despí han incorporat el servei d’autopréstec, una eina que modernitza i agilitza el préstec de documents ja que són les persones usuàries les que poden fer la gestió directament a través de màquines que ofereixen aquesta funció.

El servei d’autopréstec permet a la persona usuària endur-se documents en préstec i retornar-los; consultar l’estat del seu compte; renovar els documents que ja té en préstec, i recollir les seves reserves de documents directament a la prestatgeria de reserves. D’aquesta manera, els i les usuàries de la biblioteca podran ser més autònoms i agilitzar tots els tràmits.

La posada en marxa d'aquest servei ha estat possible gràcies a la identificació per radiofreqüència o RFID, una tecnologia que permet transmetre dades sense fils, a través d’ones de ràdio. Així, els xips i els lectors RFID substitueixen les tecnologies de codis de barres i permeten endur-se o retornar diversos documents al mateix temps en una única operació.

Els dispositius, de funcionament senzill, disposen de pantalles tàctils que indiquen els passos que cal seguir en les diferents accions que s’hi poden fer. A més, al final de cada procés imprimeixen un rebut amb el resum de les operacions. Per tal d’adaptar-se a aquesta nova tecnologia ja s’han xipat més de 80.000 llibres i documents en les dues biblioteques municipals.

Nous serveis que, sens dubte, ajuden a millorar la qualitat de la Xarxa de Biblioteques de Sant Joan Despí, equipaments que es troben entre els més ben valorats per la ciutadania.