Esteu aquí

Destacats activistes pro Drets Humans expliquen a la ciutat la realitat dels seus països

La defensa dels Drets Humans és fonamental per avançar cap a una societat més justa. Si pensem que aquests drets es respecten arreu del món, estem molt equivocats. La Maria Dantas, el mestre Pantera, la Zaina Erhaim i el Jeison Castaño Jeihhco són els quatre activistes que ens han explicat les realitats dels seus països, Brasil, Síria i Colòmbia, i hem comprovat que encara queda molt camí per fer.

Els quatre han participat al llarg d'aquesta setmana en xerrades obertes a la població i als instituts. Un miler de joves han treballat a les aules els drets humans i després han participat activament en les xerrades. La periodista i advocada brasilera Maria Dantas va explicar al teatre Mercè Rodoreda que Brasil és un país on les desigualtats són brutals: “encara hi ha molta gent que no sap que té drets. Aquesta realitat passa molt a les faveles i a les comunitats indígenes que pateixen repressió i espoliació continuament per part de la polícia i l'exercit”. Dantas va ser una de les impulsores de l'agència de notícies de les faveles “una manera de democratitzar la informació i que sigui la gent de les pròpies faveles les que expliquin com viuen”. També va intervenir el mestre Pantera, expert en capoeira, que ara viu a Barcelona però que va créixer a la favela de Morro Papagaio, a la ciutat de Belo Horizonte. El mestre va comentar com aquest art marcial el va obrir els ulls a un altre món: “vivia en la favela i tot el que passava allà ho veia normal fins que em van donar una beca per aprendre capoeira. Em vaig adonar que fora hi havia escoles, equipaments, carrers asfaltats...no tot era violència... Vaig decidir ensenyar per retornar als joves el que jo havia rebut: autoestima i confiança en que les coses poden canviar”. I si la capoeira és una eina d'inclusió social, el hip hop, segons el colombià Jeihhco, que va oferir un taller concert al Casal de Joves El Bulevard, és conciència, transformació i evolució: ”el hip hop també transmet conceptes com la pau i l'amor, que poden sonar antiquats però són molt importants”. Jeihhco és un activista per la pau colombià que utilitza el hip hop amb els joves per oferir-los alternatives a la violència en una de les ciutats més violentes del món, Medellín.

Per últim, la periodista siriana Zaina Erhaim, amb reconeixements importants a la seva esquena, com el premi Periodista de l'Any 2015 de Periodistes Sense Fronteres, va fer un cafè col·loqui a la Sala Aloma on va explicar la crua realitat en la que viuen els sirians que han decidit no marxar del seu país tot i la guerra: “viure a Síria ara és conviure amb la por: por a morir en un bombardejat, per un tret d'un francotirador, per un cotxe bomba, o per acabar en una pressó torturat”. Erhaim es va mostrar molt decebuda amb els organismes internacionals: “l'ONU no defensa els Drets Humans com cal, i respecte a Europa, tampoc somiava que ens ajudarien molt, però el que ha acabat fent no m'ho esperava”.

Les xerrades s'han fet en el marc del programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans de la qual en formen part. Aquests dies hem vist també com els diferents equipaments ens recorden, amb uns dibuixos, tots els Drets Humans que va aprovar l'Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948.