Esteu aquí

Últims dies per veure l'exposició de dibuixos inèdits de Josep Maria Jujol

16/04/2019 - Ciutat Modernista

Fins al 28 d’abril, el Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí acull l’exposició Jujol, grans dibuixos, una mostra elaborada per l’Arxiu Jujol que presenta dibuixos de gran format obra de l’arquitecte i artista multidisciplinari Josep Maria Jujol. L’exposició forma part de l’Any Jujol140, la commemoració impulsada per l’Ajuntament de Sant Joan Despí per difondre la figura i l’obra de Josep Maria Jujol.

La mostra està formada per dibuixos de gran format -de més de dos metres quadrats- que mai han sortit de l’Arxiu Jujol. L’exposició consta de deu dibuixos originals d’esgrafiats i vidrieres que abasten des de 1906 a 1949. Entre ells hi ha el dibuix de la marededeu que hi havia a la vidriera de la tribuna de Can Negre, una al·legoria dels Jocs Florals de l'any 1906 per a un domicili particular o l'últim dibuix de gran format de Jujol, fet el 1949 per a una vidriera de la parròquia de Vilanova i la Geltrú. També es mostra un dibuix original de l’esgrafiat de les màscares representatives del teatre que hi ha a la façana de Can Po Cardona, al carrer de la Creu d’en Muntaner.

Un apassionat del dibuix

Josep Maria Jujol (1879-1949), autor de joies arquitectòniques com Can Negre i la Torre de la Creu, tenia una destresa innata pel dibuix i una gran afició a plasmar el que veia o el que li cridava l’atenció. Sempre duia a la butxaca un llapis i dibuixava de forma impulsiva sobre qualsevol superfície: en un diari, als marges dels plànols, en un sobre, en el programa d’un concert... De fet, moltes persones que el van conèixer el recorden dibuixant.

En el cas de Jujol, aquesta habilitat va més enllà de l’ofici i assoleix la categoria d’art, com es fa palès en els dibuixos que l’artista feia per a la realització d’esgrafiats i vidrieres com els que es mostren en aquesta exposició, o en els esbossos per al disseny de làpides, calzes, corones, mobles, sagraris i altres objectes en la seva faceta com a dissenyador.

Amb l’exposició Jujol, grans dibuixos, l’Arxiu Jujol, que guarda, estudia i propaga l’obra de l’arquitecte, se suma a l’Any Jujol140, impulsat per l’Ajuntament de Sant Joan Despí. Aquesta commemoració vol difondre la figura de Josep Maria Jujol tot coincidint amb el 140 aniversari del seu naixement.

EXPOSICIÓ JUJOL, GRANS DIBUIXOS

Del 7 de febrer al 28 d'abril
Centre Jujol-Can Negre (pl. de Catalunya, s/n)

Horari d’exposicions:
De dilluns a dijous, de 10 a 13 h i de 17.30 a 20 h
Divendres, de 10 a 13 h
Diumenges, de 12 a 14 h