Esteu aquí

‘Fisonomia del modernisme’, primera exposició de l’Any Jujol140 a la ciutat

06/09/2018 - Ciutat Modernista

El Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí acull fins al 30 de setembre ‘Fisonomia del modernisme’, la primera exposició de l’Any Jujol140 a la ciutat. La mostra presenta una selecció de fotografies del modernisme català fetes per l’arquitecte japonès Toshiaki Tange, que ha captat multitud de detalls que sovint passen desapercebuts.

En l’exposició, que s'ha inaugurat el 6 de setembre, es pot veure, entre d’altres, un recull de fotografies de diferents edificis modernistes realitzades als anys setanta del segle XX en pel·lícula de blanc i negre. Entre aquestes imatges destaquen diverses obres de l’arquitecte Josep Maria Jujol, com una fotografia de 1978 de la façana de Can Negre, edifici que acull l’exposició.

La mostra també inclou diferents composicions que agrupen multitud de detalls del modernisme que podem observar a Catalunya. Vidrieres, portals, picaportes, finestres, acabats de façana, cares, figures d’animals de pedra o de ferro són alguns dels detalls d’edificis modernistes que Toshiaki Tange ha captat amb la seva càmara i que ara mostra en aquesta exposició.

Toshiaki Tange, nascut a Nagoya (Japó), és el director de l’estudi de l’arquitecte Arata Isozaki a Barcelona i ha publicat nombrosos llibres i articles sobre arquitectura. Tange va cursar els seus estudis a la Universitat de Meizyo de Nagoya. Des de 1971, després de presentar la seva tesi sobre Gaudí, viu a Barcelona on segueix estudiant el modernisme català. Al llarg d’aquests anys, l’arquitecte ha captat més de 90.000 fotografies, algunes de les quals formen part de l’exposició que es pot veure a Can Negre.

“He captat detalls que van fer els arquitectes modernistes o mestres d'obra anònims, detalls que no es veuen a peu de carrer o que passen desapercebuts per a la gent, com per exemple portals per davant dels quals passem cada dia”, ha explicat Toshiaki Tange durant la inauguració de l'exposició.

Entre les imatges que ha fotografiat Tange hi ha detalls de diverses obres de l’arquitecte Josep Maria Jujol, com ara de Can Negre, la Torre de la Creu i la Casa Rovira (Sant Joan Despí), de l’església de Vistabella (la Secuita), de la Casa Bofarull (els Pallaresos) o de la Torre Sansalvador (Barcelona). Tange considera que Jujol és “un personatge interessant dins del modernisme i, per desgràcia, poc conegut i poc valorat”.

L’arquitecte també ha reivindicat la necessitat de protegir el patrimoni artístic i ha lamentat que "alguns dels elements que vaig fotografiar als anys setanta ara han desaparegut perquè no s'han conservat: cal valorar més el que tenim i cuidar-ho".

Primera exposició de l'Any Jujol140

‘Fisonomia del modernisme’ és la primera exposició que l’Ajuntament de Sant Joan Despí organitza en el marc de la commemoració de l’Any Jujol140, el moviment artístic, cultural i social que vol difondre la figura de Josep Maria Jujol, tot coincidint amb el 140 aniversari del naixement d’un arquitecte que és referent del modernisme català.

L’Any Jujol140 es perllongarà fins setembre de 2019 i inclourà l’organització d’activitats culturals, lúdiques, comercials, turístiques, patrimonials, promocionals, socials i ciutadanes, a Sant Joan Despí, ciutat que promou l’esdeveniment, i també en altres municipis vinculats a la figura de Josep Maria Jujol i al seu llegat arquitectònic.
 

Exposició ‘Fisonomia del modernisme’

Del 6 al 30 de setembre de 2018
Centre Jujol-Can Negre
Pl. de Catalunya, s/n
Tel. 93 373 73 63
cannegre@sjdespi.net

Horari d’exposicions:
De dilluns a divendres de 10 a 13 h
De dilluns a dijous de 17.30 a 20 h
Diumenges de 12 a 14 h