Esteu aquí

El Centre Jujol-Can Negre exposa dibuixos inèdits de Josep Maria Jujol

07/02/2019 - Ciutat Modernista

Del 7 de febrer al 28 d’abril, el Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí acull l’exposició Jujol, grans dibuixos, una mostra elaborada per l’Arxiu Jujol que presenta dibuixos de gran format obra de l’arquitecte i artista multidisciplinari Josep Maria Jujol. L’exposició forma part de l’Any Jujol140, la commemoració impulsada per l’Ajuntament de Sant Joan Despí per difondre la figura i l’obra de Josep Maria Jujol.

La mostra, que s’ha inaugurat el dijous 7 de febrer, està formada per dibuixos de gran format -de més de dos metres quadrats- que mai han sortit de l’Arxiu Jujol. El director d’aquesta institució, Josep Maria Jujol fill, explica que l’exposició consta de deu dibuixos originals d’esgrafiats i vidrieres que abasten des de 1906 a 1949. “Entre ells veiem, per exemple, el dibuix de la Mare de Déu que hi havia a la vidriera de la tribuna de Can Negre i que malauradament ja no es conserva perquè quan la casa va quedar abandonada el van trencar”, apunta el director de l’Arxiu Jujol.

A més dels dibuixos que es conserven a l’Arxiu Jujol, la família Andreu, de la casa Can Po Cardona, ha cedit per a la mostra un dibuix original de l’esgrafiat de les màscares representatives del teatre que hi ha a la façana d’aquest edifici, al carrer de la Creu d’en Muntaner de Sant Joan Despí.

A la mostra, que està complementada amb fotografies, també podem veure el darrer dibuix que va fer Jujol, datat de 1949, any de la seva mort, d’unes vidrieres de la parròquia de Vilanova i la Geltrú; o un altre de 1906 (el més antic de la mostra) d’un esgrafiat d’un domicili particular que encara és a Barcelona.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, Àlex Medrano, ha destacat que aquesta exposició "dona molta qualitat a totes les activitats que la ciutat està desenvolupant per celebrar l'Any Jujol140".

Un apassionat del dibuix

Josep Maria Jujol (1879-1949), autor de joies arquitectòniques com Can Negre i la Torre de la Creu, tenia una destresa innata per al dibuix i una gran afició a plasmar el que veia o el que li cridava l’atenció. Sempre duia a la butxaca un llapis i dibuixava de forma impulsiva sobre qualsevol superfície: en un diari, als marges dels plànols, en un sobre, en el programa d’un concert... De fet, moltes persones que el van conèixer el recorden dibuixant.

En el cas de Jujol, aquesta habilitat va més enllà de l’ofici i assoleix la categoria d’art, com es fa palès en els dibuixos que l’artista feia per a la realització d’esgrafiats i vidrieres com els que es mostren en aquesta exposició, o en els esbossos per al disseny de làpides, calzes, corones, mobles, sagraris i altres objectes en la seva faceta com a dissenyador.

Amb l’exposició Jujol, grans dibuixos, l’Arxiu Jujol, que guarda, estudia i propaga l’obra de l’arquitecte, se suma a l’Any Jujol140, impulsat per l’Ajuntament de Sant Joan Despí. Aquesta commemoració vol difondre la figura de Josep Maria Jujol tot coincidint amb el 140 aniversari del seu naixement.

EXPOSICIÓ JUJOL, GRANS DIBUIXOS

Del 7 de febrer al 28 d'abril
Centre Jujol-Can Negre (pl. de Catalunya, s/n)

Horari d’exposicions:
De dilluns a dijous, de 10 a 13 h i de 17.30 a 20 h
Divendres, de 10 a 13 h
Diumenges, de 12 a 14 h