Esteu aquí

Els infants dels casals fan la verema a les vinyes del parc de la Fontsanta

Els infants trepitjant el raïm
El alcalde, Antoni Poveda, oberva el proceso
Un infant posa el raïm dins de la premsa manual
Els infants han recollit raïm de la varietat macabeu

06/09/2017 - Alcalde

Aquesta setmana uns 150 infants que participen als casals dels esplais CE El Nus i El Tricicle fan la verema de l'espai de vinyes del parc de la Fontsanta. Durant unes dues hores recullen el raïm, el trepitjen i el premsen fins extreure el most que es convertirà en vinagre. Una experiència educativa vinculada al nostre passat pagès.
Amb la recollida, els petits i petites tanquen el cicle de cultiu d'aquestes vinyes que s'han convertit en un espai educatiu ja que durant el curs els escolars s'encarreguen (amb diferents activitats) de cuidar-lo i mantenir-lo. Així, sis grups d'infants dels dos esplais recullen aquesta setmana el raïm; el premsen amb el mètode tradicional, trepitjant-lo, i amb una premsa manual, extreuen el most que se’n porten a casa perquè es faci vinagre. En total, uns 150 infants participen en aquesta verema tan especial que s'allargarà fins al divendres. Aquest matí, l'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha visitat un dels grups que hi participa per conèixer in situ aquesta experiència tan enriquidora per als més petits.

L’any 2011 es va fer una plantació de 700 ceps ( de les varietats de merlot i macabeu) per recuperar part del passat agrícola de la ciutat en un espai de 1.600 metres quadrats. En aquesta ocasió, els petits i petites han fet la recollida del raïm de la varietat de macabeu (blanc). El lloc ha esdevingut en aquest temps en un recurs pedagògic en el qual hi participen els nens i nenes d’escoles de Sant Joan Despí i d’altres poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en el marc del programa Compartim un futur de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i al Pla d’Educació Ambiental de l’Ajuntament de Sant Joan Despí. El parc de la Fontsanta, el pulmó verd de Sant Joan Despí, no només acull activitats mediambientals els diumenges amb una jugateca, sinó que amb el temps ha esdevingut un epicentre de diferents activitats educatives amb la zona de vinyes i, més recentment, amb la creació d’un jardí de papallones impulsat pels centres educatius de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Sant Joan Despí amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.