Esteu aquí

Sant Joan Despí organitza una trentena d'activitats amb motiu de l'Any Jujol140

07/06/2018 - Alcalde

Coincidint amb el 140 aniversari del naixement de l’arquitecte Josep Maria Jujol, l'Ajuntament de Sant Joan Despí impulsa la celebració de l’Any Jujol140, un moviment artístic, cultural i social per difondre la figura de Jujol, un artista referent del modernisme català i autor de joies arquitectòniques com Can Negre o la Torre de la Creu, a Sant Joan Despí, o el Teatre Metropol, a Tarragona. 

L'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha presentat la celebració de l’Any Jujol140 aquest dijous 7 de juny al Centre Jujol-Can Negre, en una roda de premsa en què també han participat l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i Josep Maria Jujol Jr. fill de l'arquitecte. A l'acte han assistit representants de diferents municipis amb obres de Jujol i d'institucions que donen suport a l'esdeveniment. 

La celebració de l'Any Jujol140 arrenca aquest mes de juny i es perllongarà fins setembre de 2019, quan es compliran els 140 anys del naixement de Jujol. Durant l’Any Jujol140 s’organitzaran activitats culturals, lúdiques, comercials, turístiques, patrimonials, promocionals, socials i ciutadanes, a Sant Joan Despí, ciutat que promou l’esdeveniment, i també a altres municipis vinculats a la figura de Josep Maria Jujol.

L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha apuntat que “es tracta de posar la figura de Jujol i la seva obra al lloc que mereixen, tot donant-los la dimensió i la importància que va tenir dins del modernisme”.

“Hem convidat tots els ajuntaments que tenen obra de l’arquitecte perquè puguin participar de l’Any Jujol140, per tal d’acostar la figura de Jujol a la ciutadania i difondre l’obra que va realitzar a Sant Joan Despí i en altres punts de Catalunya”, ha destacat Antoni Poveda.
 

Complicitat institucional


L'Any Jujol140 ha sumat ja la complicitat d'una quinzena de municipis amb obres de l'arquitecte, així com d'institucions, entitats, organismes, i personalitats del món de l’arquitectura i de la cultura, com ara l'Arxiu Jujol, la Càtedra Gaudí, el Club Gimnàstic de Tarragona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Fundació Cruyff, la Fundació Trencadís Modernisme, la Universitat Politècnica de Catalunya; la directora del 48h Open House BCN, Elisenda Bonet; l'arquitecte Toshiaki Tange; o l'escriptor Luis Campo Vidal.

Durant la presentació de l'esdeveniment, Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, una de les ciutats adherides, s’ha felicitat per la iniciativa de Sant Joan Despí i ha posat de manifest “la necessitat de posar en valor una figura com Jujol, que forma part de l’adn de Tarragona i la petjada del qual trobem arreu de la ciutat”.
 

L’Any Jujol140 a Sant Joan Despí


La celebració de l’Any Jujol140 serà el gran homenatge de Sant Joan Despí al llegat artístic de Josep Maria Jujol. Amb motiu d'aquest esdeveniment, Sant Joan Despí organitzarà vora una trentena d’activitats: exposicions, publicacions editorials, espectacles d’arts escèniques, activitats escolars, festes, sortides turístiques, jornades gastronòmiques... A més, la ciutat dedicarà a la figura de Jujol una escultura que s’instal·larà al llarg de l’any 2019.
 
- Exposicions
Durant l’Any Jujol140, Sant Joan Despí programa quatre exposicions al voltant de la figura, l’obra i l’època en què va viure l’arquitecte modernista:

• Mostra de fotografies de modernisme de la col·lecció de l’arquitecte Toshiaki Tange
• L’art en l’època de Jujol
• Exposició de dibuixos de gran format inèdits de Josep Maria Jujol
• Exposició de plànols i objectes de l’obra de Jujol

Aquestes exposicions es podran veure al Centre Jujol-Can Negre. La primera d’elles, la mostra de fotografies de modernisme de la col·lecció Tange, s’inaugurarà el 6 de setembre de 2018.

- Jornades i estudis
Un dels objectius de l’Any Jujol140 és impulsar el reconeixement científic internacional de la figura de l’arquitecte modernista. Per això, Sant Joan Despí organitzarà les Jornades Jujolianes Internacionals, que tindran lloc el setembre de 2019 i que seran la cloenda de la celebració de l’Any Jujol140. Les Jornades Jujolianes Internacionals aplegaran experts en la figura i l’obra de Jujol i serviran per aprofundir en les múltiples vessants de l’artista. A banda, l’Ajuntament de Sant Joan Despí també convocarà una beca per a projectes d’investigació inèdits sobre l’obra de Jujol.

Dins l’objectiu de difondre la figura de Jujol i d’aprofundir en el seu coneixement científic, durant l’Any Jujol140 s’editaran publicacions especialitzades i també llibres dedicats a l’arquitecte modernista per a tots els públics.

- Comerç i gastronomia
Els establiments de restauració i els comerços de Sant Joan Despí també se sumen a la celebració de l’Any Jujol140 amb diferents iniciatives com les Jornades Gastronòmiques Jujol, que tindran lloc del 4 d’octubre al 18 de novembre de 2018. Diferents restaurants proposaran els seus menús Jujol i també podrem trobar plats i platillos Jujol als bars de la ciutat. A més, l'edició d'aquest any de FiraDespí, la fira comercial, estarà dedicada a la figura de Josep Maria Jujol. Al llarg de l'Any Jujol140 també s’han programat demostracions de cuina al mercat amb la participació de xefs locals; una ruta de tapes basades en productes locals i de temporada que es farà el febrer-març de 2019; i els ‘soparets’ al pati de la Torre de la Creu, tots els dissabtes del mes de maig de 2019.

- Escoles
L’Any Jujol140 serà una bona oportunitat perquè els escolars de Sant Joan Despí aprofundeixin en la figura de Jujol. En aquest sentit, durant el curs escolar 2018-2019 els centres educatius de la ciutat participaran en la realització d’un projecte artístic al voltant de l’arquitecte modernista. La figura de Jujol també impregnarà el projecte Edudansa, que impulsa la dansa tradicional a les escoles de la ciutat. A més, el proper curs escolar s’organitzaran excursions per als alumnes de sisè de primària a Tarragona, perquè coneguin la petjada de Jujol fora de Sant Joan Despí. Per als més petits també s’editarà un àlbum de cromos sobre l’obra de Jujol. 

- Música i arts escèniques
La programació de l’Any Jujol140 inclourà diferents espectacles de música i d’arts escèniques. Els edificis de l’Itinerari Jujol seran escenari d’una ruta de concerts musicals. Un dels esdeveniments més espectaculars serà el mapping que es realitzarà la tardor de 2018 a la façana del Centre Jujol-Can Negre, amb la projecció d’imatges virtuals relacionades amb la figura de Jujol, la seva obra i el modernisme. I a la Torre de la Creu, la primavera de 2019, se celebrarà un espectacle de música, dansa i llum. El programa d’arts escèniques de l’Any Jujol140 es completa amb la celebració del Premi Jujol de Dansa Jove 2019, organitzat per l’Associació DansaDespí amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, que arribarà a la seva desena edició. 

- Festes
Sant Joan Despí vol viure l’Any Jujol140 d’una forma festiva i participativa. A final d’octubre de 2018 s’organitzarà una festa modernista, amb una mostra d’artesania. Per la seva banda, la rua de Carnaval de 2019 estarà dedicada a Jujol i al modernisme. Per al proper any també s’organitzarà una trobada de gegants d’inspiració modernista en el marc de la Festa Major de Sant Joan Despí. 

- Turisme
El patrimoni de Jujol és un dels principals atractius turístics de Sant Joan Despí. En el marc de l’Any Jujol140, s’organitzarà una trobada de bloguers especialitzats que faran una ruta per l’itinerari modernista. L’Any Jujol140 també és una oportunitat per reforçar els lligams amb la resta de municipis que acullen obres de Jujol i perquè la ciutadania de Sant Joan Despí conegui el llegat jujolià en altres indrets de Catalunya. Per això s’organitzaran sortides culturals al Camp de Tarragona per a públic en general i per a la gent gran de la ciutat.

- Activitats de ciutat
La celebració de l’Any Jujol140 impregnarà les principals activitats de ciutat al llarg dels propers mesos. Jujol tindrà un gran protagonisme en esdeveniments molt tradicionals i populars com la Primavera en Bici, la fira comercial FiraDespí, el Carnaval o l’Edudansa. La figura de l’arquitecte modernista també serà l’eix de la participació de Sant Joan Despí a l’edició de 2018 de l’Open House BCN, que tindrà lloc el 27 i 28 d’octubre, i a la Nit dels Museus de 2019. 

- La ciutadania
Els ciutadans i ciutadanes també seran ambaixadors de l’Any Jujol140 i divulgadors de la figura i l’obra de l’arquitecte modernista. En aquest sentit, al llarg dels propers mesos s’aniran desenvolupant diferents accions de participació ciutadana. Entre altres iniciatives, es crearan les ‘polseres Jujol’, unes polseres identificatives de l’esdeveniment amb un disseny que parteix d’uns motius decoratius de la façana de la Casa Serra-Xaus. Aquest estiu, la tradicional campanya ‘Sant Joan Despí una finestra oberta al món’ estarà dedicada a Jujol. Aquest cop, la campanya convidarà la ciutadania a fer-se fotos en els seus destins de vacances amb una bandera commemorativa de l’Any Jujol140, per tal de portar el nom de l’artista arreu del món, tot compartint les seves fotografies a les xarxes socials. L’Ajuntament de Sant Joan Despí també posa a l’abast de la ciutadania la possibilitat d’adherir-se al Manifest Jujol que es pot subscriure al Centre Jujol-Can Negre.

- Web i xarxes socials
L’Any Jujol140 té la seva pròpia pàgina web www.jujol140.cat i també tindrà presència a les xarxes socials a través dels perfils @Jujol140 de Facebook, Twitter i Instagram i del hashtag #Jujol140.