Esteu aquí

Coronavirus (COVID-19): L'Ajuntament continua coordinant iniciatives solidàries amb 2.000 noves mascaretes, bates i viseres per a l'hospital

15/04/2020 - Ajuntament

L'Ajuntament de Sant Joan Despí continua coordinant diferents iniciatives de la ciutadania, empreses, comerços o entitats, que volen donar un cop de mà en tot allò que sigui necessari per pal·liar les conseqüències de la crisi derivada de la COVID-19.

L'Ajuntament ha creat un circuit per recepcionar i donar sortida a les aproximadament 150 peticions de voluntariat i oferiments que ha rebut. Les propostes col·laboratives abasten des de la confecció de material (mascaretes, bates, etc.), a l'elaboració de menjar i suport telefònic al col·lectiu de la gent gran, esterilització de material o disponibilitat de transport per a funcions múltiples (portar material als centres sanitaris, compres a domicili, etc.).

Entre les iniciatives gestionades per l'Ajuntament es troba un segon lliurament de mascaretes quirúrgiques a l'Hospital Moisès Broggi confeccionades per una xarxa de més d'un centenar de persones voluntàries coordinades per participants i professorat del taller de costura de l'Escola Municipal d'Art. Ja s'han entregat 1.500 unitats i en els propers dies, 500 més. Fa tres setmanes les persones voluntàries van confeccionar 4.600 mascaretes, que amb aquesta nova entrega, en faran un total de 6.600. A més, la xarxa de persones voluntàries ha posat fil a l'agulla per confeccionar 5.000 mascaretes més. 

D'altra banda, el grup de persones voluntàries ha cosit 30 bates d'ús sanitari, i resta a l'espera de disposar de més material que ha d'aportar l'Hospital Moisès Broggi per continuar elaborant-ne quan calgui. L'Ajuntament també ha aportat el material per donar resposta a la petició d'un veí que s'ha ofert a confeccionar 200 bates a la fàbrica de la seva ortopèdia i també ha lliurat 50 pantalles protectores de metacrilat donades per un veí.

Viseres protectores amb tecnologia 3D

Una altra de les iniciatives en què participa l'Ajuntament és l'entrega a l'Hospital Moisès Broggi, entre d'altres centres, de viseres fixes tancades fabricades amb impressora 3D per un particular, Marc Sardà. Sardà, que té el seu estudi a Sant Joan Despí, disposa de dues impressores 3D que acompleixen amb els requisits tècnics i de calibrat necessaris per elaborar les viseres seguint els prototips homologats del moviment makers, una comunitat virtual creada a les xarxes socials que fa materials amb tecnologia 3D i que ara, s'ha rebatejat amb el nom de Coronavirus Makers per donar resposta a la crisi sanitària.

A través de la xarxa comparteixen els models i consells de fabricació. Sardà, que es dedica professionalment al disseny i la producció del so, comenta que "utilitzo els filtres de policarbonat que es fan servir en el món professional de la il·luminació, i filament de PLA, àcid polilàctic biodegradable procedent del panís, per fabricar les viseres. N'he fet al voltant d'un centenar i encara disposo de material per fer-ne 40 més".

A més d'aquestes aportacions a l'Ajuntament, Marc Sardà, juntament amb els tres makers santjoanencs Juan Orellana, Juan Abad i Carlos Martín-Albo, han fabricat aproxidament 162 viseres més, mascaretes i peces per subjectar les mascaretes al cap sense que s'hagin de recolzar a les orelles, que després d'hores utilització, fan mal. La comunitat dels makers baixllobregatins, amb més de 300 membres, preparen les peces, ho comuniquen al grup per xarxes socials i aquest proporciona el transport per recollir-les -feina que normalment fan els Mossos, taxistes o transportistes voluntaris- i lliurar-les després on facin falta.

Donacions d'empreses i comerços

La solidaritat amb la petició de material sanitari també ha obtingut resposta entre el teixit empresarial i comercial, que no ha dubtat, fins i tot, a posar les seves instal·lacions a disposició del que sigui necessari. Les donacions, també personals, no han deixat d’arribar a l'Hospital Moisès Broggi que en una primera entrega va aconseguir reunir 533 bates amb diferents tipus de protecció; 1.000 guants i cinc caixes més de diferents materials (làtex, vinil o nitril); 67 ulleres i cobreulleres protectores; 25 mascaretes FFP2; solució hidroalcohòlica o 20 granotes. A més de material, hi ha establiments disposats a cedir els seus espais com instal·lacions d’esterilització (clíniques dentals) o per confeccionar en el que sigui necessari. El registre d'oferiments en aquest àmbit arriba a la vintena.