Esteu aquí

L’Ajuntament multiplica els recursos per assegurar les necessitats bàsiques de les famílies més vulnerables

05/05/2020 - Acció social

Des de l’inici de l’estat d’alarma per la COVID-19, l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha multiplicat els recursos per tal de donar resposta a les necessitats bàsiques de les famílies més vulnerables.

Actualment hi ha 180 famílies en situació d’urgència social que reben suport d’alimentació de l’Ajuntament, mitjançant vals de compra que es bescanvien als establiments de la ciutat per productes bàsics d’alimentació, neteja i higiene. Gairebé la meitat de les famílies ateses han rebut un suport extra per haver empitjorat la seva situació com a conseqüència de l’estat d’alarma.

D’altra banda, s’han repartit 489 ajuts de menjador escolar adreçats a alumnes d’escoles bressol, educació primària i educació secundària (beneficiaris de les beques menjador del Consell Comarcal del Baix Llobregat i de les beques menjador municipals).

El Centre de Gent Gran Cirerers ha reconvertit el seu servei de menjador en un servei de transport de menú a domicili que funciona de dilluns a divendres. Actualment, serveix 35 àpats diaris a domicili, tant a usuaris del menjador de la gent gran com a d’altres perfils, com ara persones usuàries de centres de dia que ara estan tancats.

Finalment, l’Ajuntament, en coordinació amb la Creu Roja de Sant Joan Despí, ha realitzat 100 serveis que han permès facilitar la compra a persones grans i lliurar aliments de forma urgent a persones vulnerables. Amb Creu Roja també s’han fet 40 serveis per portar medicació a domicili, amb la col·laboració de les farmàcies i dels centres d’atenció primària de la ciutat.

Habitatge

L’Oficina Local d’Habitatge ha habilitat un servei d’informació i assessorament telefònic per atendre llogaters, propietaris d’habitatges amb crèdits hipotecaris vigents, propietaris d’habitatges llogats a terceres persones, i altres persones que estiguin en risc de pèrdua de l’habitatge. També informa dels ajuts disponibles habiitats per les diferents administracions públiques.

Des de l’inici de l’estat d’alarma, l’Ajuntament ha fet 24 ajuts d’urgència d’habitatge en situacions de risc d’exclusió i treballa per assolir acords entre llogaters i propietaris. Els Serveis Socials municipals també han intervingut per oferir allotjament alternatiu social en casos d’emergència, com persones sense sostre; dones i famílies en situació de violència de gènere; o famílies que han hagut de deixar l’habitatge durant el confinament. S’han derivat sis persones a diferents recursos habilitats per la Diputació de Barcelona. 

Teleassistència i atenció domiciliària
 
En l’àmbit de l’atenció social, l’Ajuntament també ha augmentat la cobertura del Servei d’Atenció Domiciliària, que hores d’ara atén 167 persones o famílies en situació vulnerable, amb 20 noves altes des que va començar l’estat d’alarma.

Per la seva banda, el servei de teleassistència s’ha ampliat per donar cobertura a totes les persones més grans de 65 anys que, donada la situació de confinament, es trobin en situació de vulnerabilitat, aïllament o risc, per la qual cosa s’ha activat una línia de telèfon 900. Actualment, a Sant Joan Despí hi ha 521 persones usuàries de la teleassistència i s’han registrat 32 altes des de mitjan de març.

Protocol per situació de risc

Des de l’inici de l’estat d’alarma, l’Ajuntament fa un seguiment telefònic dels col·lectius de més risc, entre persones grans que viuen soles o acompanyades, persones dependents i famílies en situació de vulnerabilitat social, amb un miler de trucades diàries. D'aquest seguiment, han necessitat atenció específica per part dels serveis socials municipals un total de 375 persones o famílies, més de la meitat de les quals no tenien expedient obert. El 75% d'aquestes demandes corresponen a situacions de gent gran i dependència.

Durant el seguiment telefònic, en cas que l'Ajuntament detecti una situació de risc, s’activa un protocol, que inclou trucades a familiars i/o veïnatge i, si s’escau, la compareixença a domicili de la Policia Local o de la Creu Roja per fer les comprovacions pertinents. Aquest protocol s’ha activat mig centenar de vegades des que va començar l’estat d’alarma.